Förra hösten avslöjade polisen en omfattande narkotikahärva med flera söderortsbor inblandade.

Ett av tillslagen gjordes hemma hos en kvinna i 70-årsåldern i Farsta. I hennes klädkammare fann polisen två väskor. Innehållet: Nästan 28 kilo kokain av hög kvalitet.

Kvinnan åtalades tillsammans med flera andra personer, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt åtalet hade kvinnan gått med på att lagra narkotikan åt en bekant; en 57-årig man som också bodde i Farstaområdet. I lägenheten fann polisen även en burk med ett stort belopp i prydligt vikta femhundralappar. Pengarna misstänktes vara betalning för tjänsten.

Flera dömda – men kvinnan friades

Nyligen föll domen i målet. Tre personer dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott – bland dem den 57-åriga mannen från Farsta och en 43-åring bosatt i Enskede. Båda fick fängelse i nio år.

Däremot friades Farstakvinnan helt – trots polisens fynd. Hennes förklaring var att hon gått med på att förvara väskorna åt en bekant som blivit utslängd från sin bostad. Vad som fanns i dem hade hon aldrig undersökt, hävdade hon.

Enligt Södertörns tingsrätt fanns ingen stödbevisning för att kvinnan faktiskt känt till väskornas innehåll.

”Enbart den omständigheten att en bekant ber om att tillfälligt få lämna ett par väskor i ens lägenhet ger enligt tingsrätten inte sådana starka skäl för misstanke om brott som krävs för en fällande dom.”, skriver tingsrätten.

Vad gällde kontanterna i lägenheten, fanns enligt tingsrätten stöd för kvinnans förklaring att de kom från ett arv.

Åklagarens sågning: ”Helt otänkbart”

Domslutet gillades inte av åklagaren Ewa Korpi som överklagade direkt. Att någon skulle lämnat över narkotika med så stort värde till någon som inte känner till vad det är, är ”inte bara fullständigt orimligt utan helt otänkbart”, skriver hon i motiveringen.

Ewa Korpi kräver att Farstakvinnan fälls för synnerligen grovt narkotikabrott och döms till ett långt fängelsestraff. I andra hand vill hon att att hon döms för vårdslöshet med narkotika.

Domen överklagades också av den dömde 57-årige Farstabon som vill slippa straff.

Mitt i har sökt Ewa Korpi.