Under pandemins första sommar startade Frälsningsarmén ett dagkollo för barn i Husby. Då deltog 70 barn. Nästa sommar gjorde de samma sak igen, då deltog 140 stycken.

I somras hade de 190 deltagare – ett bevis på att behovet på platsen är stort, menar Julia Adolfsson, ansvarig för Frälsningsarmén i Järva. Därför startar de nu en permanent verksamhet.

– Vi vill inte bara göra nedslag på somrarna utan finnas här hela tiden, hålla fast i de kontakter vi knutit och skapa en trygg plats med goda förebilder, säger hon.

Olika grupper

Frälsningsarmén kommer hålla till i en lokal på Trondheimsgatan. Till att börja med ska de ha tre olika träffar i veckan. På måndagar blir det en grupp för barn 9–12 år, främst killar, där de ska jobba med självkänsla och värderingar.

– Det är för att de ska bli stabila tonåringar som är trygga i sig själva. Det är lite av ett förebyggande arbete, så att de hamnar på en bra väg i livet, säger Julia Adolfsson.

På tisdagar är det en grupp för tjejer 10–13 år och på onsdagar en föräldragrupp för de som har barn i åldrarna 8–18, där de tar upp teman som faser inom barns utveckling, anknytning, konflikthantering i hemmet, hur man undviker stress i föräldraskapet och annat.

– Dit kan man gå både i förebyggande syfte, men också om man känner att man börjar tappa greppet om sitt barn.

Frälsningsarmén är en kristen organisation, och visionen är att så småningom starta en församling på platsen, berättar Julia Adolfsson.

Kan man delta i verksamheterna oavsett tro?

– De flesta barnen på våra kollon har varit muslimer. Vi är tydliga med att alla är välkomna oavsett tro, eller om man inte tror alls. Samtidigt står vi för vår tro och att vi är en kristen kyrka, och det kommer vara en del kristna inslag som man väljer själv om man vill delta i eller inte, säger Julia Adolfsson.