Det anser i alla fall det Liberala ungdomsförbundet, LUF, som vill att Stockholms Stad ska agera för att visa sitt stöd för Ukraina.

I stället för Gjörwellsgatan bör gatan byta namn till "Boris Nemtsovs gata".

Nemtsov är en rysk regimkritiker som 2015 mördades på öppen gata i Moskva. Han var känd för att under lång tid öppet ha kritiserat den ryska statsmakten och Vladimir Putin.

– Vi vet att det inte är praxis att döpa om gator efter ickesvenskar. Men ett undantag är välmotiverat i det här fallet. Boris Nemtsov är en bra person att döpa gatan efter, säger Marcus Willershausen, distriktsordförande i LUF Storstockholm.

https://www.mitti.se/nyheter/namnbyte-av-en-plats-ar-ovanligt-detta-kravs-for-ett-byte/lmtek!8423341/

Adresser i både USA och Tjeckien

Liknande namnändring har gjorts i andra delar av världen. 2018 döptes torget framför den ryska ambassaden i Washington namn till Boris Nemtsov Plaza. 2020 gjordes samma sak i Prag.

– Vi tycker att en liknande sak ska ske även i Stockholm i tanke på kriget, säger Marcus Willershausen.

Förslaget om namnbyte ska skickas in till namnberedningen i stadsbyggnadsnämnden. Även ett medborgarförslag ska skickas in.

– Att den ryska ambassaden ligger på en adress döpt efter en regimkritiker som fick sätta livet till är en viktig symbolhandling, avslutar Marcus Willershausen.

https://www.mitti.se/nyheter/gata-dopt-efter-nazist-far-nytt-namn/lmsco!5817807/