Bemanningen och arbetssituationen beskrivs som mycket ansträngd på många av Stockholms stads kommunala förskolor. Det blir inte bättre av att det råder stor brist på vikarier.

– Föräldrar bör inte bli förvånade om det skickas ut information om att förskolan stänger tidigare – eller i värsta fall helt, säger en anställd på en förskola som Mitt i Stockholm varit i kontakt med under måndagsmorgonen.

Begränsade öppentider

Stockholm Stad har gått ut med information om att förskolor i vissa stadsdelar kan komma att få begränsade öppettider, tillfälligt stänga samt att vårdnadshavare som har möjlighet kan bli ombedda att hålla sitt eller sina barn hemma.

– I vissa stadsdelar är det lika både barn som personal som är sjuka, och då går det lite ”hand i hand”. Men på andra ställen är det stora svårigheter att få ihop personalstyrkan, säger Eva Broström, avdelningschef på Utbildningsförvaltningen.

Inte bara covid-19

Enligt henne är det inte bara omikronvarianten som är boven i dramat. Även säsongsinfluensa och vinterkräksjuka ställer till problem.

– Situationen påminner lite om hur det var under hösten 2020, då skolborgarrådet gick ut och bad föräldrar att hålla sin barn hemma, säger Eva Broström.

Det som också påverkar situationen är problemen att kunna genomföra pcr-test och få provsvar.

– Det finns många som bara sitter och väntar på att få svar. Men under tiden kan de ju inte gå tillbaka och jobba.

Nya bud hela tiden

Ungefär hälften av Stockholms stadsdelar uppges ha stora utmaningar. Men läget förändras hela tiden.

– Vi har levt med det här i två år nu. Min bild är att rektorer och personal gör ett jättearbete för att få det här att fungera, avslutar Eva Broström.

https://www.mitti.se/nyheter/hart-tryck-pa-sjukhusen-men-restriktionerna-ifragasatts/repval!av@uTu@i1FSR1aajfKfIw/