Kan tvingas stänga. Det är tufft att få ihop tillräckligt med personal på många av Stockholms förskolor just nu. Foto: Mostphotos

Förskolor i Stockholm kan tvingas stänga

Smittspridningen är mycket påtaglig runt om på Stockholms förskolor. På grund av hög personalfrånvaro kan förskolor tvingas stänga då det inte går att garantera barnens säkerhet.

  • Publicerad 09:42, 17 jan 2022

Vi har levt med det här i två år nu

Bemanningen och arbetssituationen beskrivs som mycket ansträngd på många av Stockholms stads kommunala förskolor. Det blir inte bättre av att det råder stor brist på vikarier.

– Föräldrar bör inte bli förvånade om det skickas ut information om att förskolan stänger tidigare – eller i värsta fall helt, säger en anställd på en förskola som Mitt i Stockholm varit i kontakt med under måndagsmorgonen.

Begränsade öppentider

Stockholm Stad har gått ut med information om att förskolor i vissa stadsdelar kan komma att få begränsade öppettider, tillfälligt stänga samt att vårdnadshavare som har möjlighet kan bli ombedda att hålla sitt eller sina barn hemma.

– I vissa stadsdelar är det lika både barn som personal som är sjuka, och då går det lite ”hand i hand”. Men på andra ställen är det stora svårigheter att få ihop personalstyrkan, säger Eva Broström, avdelningschef på Utbildningsförvaltningen.

Inte bara covid-19

Enligt henne är det inte bara omikronvarianten som är boven i dramat. Även säsongsinfluensa och vinterkräksjuka ställer till problem.

– Situationen påminner lite om hur det var under hösten 2020, då skolborgarrådet gick ut och bad föräldrar att hålla sin barn hemma, säger Eva Broström.

Det som också påverkar situationen är problemen att kunna genomföra pcr-test och få provsvar.

– Det finns många som bara sitter och väntar på att få svar. Men under tiden kan de ju inte gå tillbaka och jobba.

Nya bud hela tiden

Ungefär hälften av Stockholms stadsdelar uppges ha stora utmaningar. Men läget förändras hela tiden.

– Vi har levt med det här i två år nu. Min bild är att rektorer och personal gör ett jättearbete för att få det här att fungera, avslutar Eva Broström.

Hårt tryck på sjukhusen – men restriktionerna ifrågasätts

Helt ok att köra Vab – regeländringen förlängs

När en verksamhet inte kan bedrivas på grund av att stora delar av personalen är sjuk får man som vårdnadshavare ansöka om Vab.  

Ersättningen blir cirka 90 procent av den ersättning du brukar få om du vabbar när ditt barn är sjukt.

Regeringen har beslutat om en tillfällig regeländring som började att gälla 25 april 2020 och skulle gälla till 31 januari 2022.

Försäkringskassans pressavdelning uppger för Mitt i att regeländringen dock kommer att förlängas, beslut väntas inom kort.

Vårdnadshavare kan alltså få ersättning om förskolan eller skolan är stängd på grund av covid-19 fastän ditt barn inte är sjukt eller sprider smitta.

Visa merVisa mindre