Den senaste veckan har varit den blodigaste hittills i år i Stockholmsområdet.

• Vid 18-tiden förra fredagen, den 1 mars, sköts en man i 25-årsåldern till döds i ett bostadsområde i Skärholmen centrum. En man har häktats för mordet.

• I måndags kväll, den 4 mars, exploderade något i ett trapphus i Fagersjö. Fem personer skadades lindrigt. Huset fick omfattande skador. En person har anhållits.

• Vid 04-tiden i tisdags morse, den 5 mars, exploderade det återigen. Den här gången vid en entré till ett lägenhetshus i Larsberg på Lidingö. Två personer skadades lindrigt. En person har anhållits.

• I tisdags kväll, den 5 mars, exploderade något på nytt i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Farsta strand. Ett tiotal personer fördes till sjukhus för kontroll och boende fick evakuera på grund av rasrisk. En minderårig misstänkt greps och lämnades över till socialtjänsten.

• På torsdagskvällen, den 7 mars, sköts en man i 25-årsåldern till döds i ett bostadsområde i Bredäng. Vittnen ska ha hört flera skott avlossas. Ingen person har gripits ännu.

Polisen: Kan inte kalla det ny våldsvåg än

Enligt polisen är det dock för tidigt att säga om det är en ny våldsvåg som sköljer över Stockholm.

– Vi är inte uppe i de grova våldsbrott som vi hade under 2023, även om det nu inträffat flera grova brott på kort tid, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Varför ökar våldet nu?

– Det finns troligt flera orsaker. En förklaring kan vara att vi har gripit många gärningspersoner och att vi har tagit både mycket vapen och narkotika från de kriminella. Det kommer nu mycket åtal och domar kopplat till det grova våldet. I samband med det blir enligt vår lagstiftning mycket material offentligt.

Vilka kriminella nätverk är involverade i den senaste veckans våldsdåd?

– Polisen har frihetsberövat personer efter samtliga tre explosioner som varit i Stockholmsområdet senaste veckan. Vi kan inte gå in närmre på vilka dessa personer är eller vilka grupperingar de eventuellt ingår i. Men generellt kan sägas att brottsligheten är snabb på att ändra sig. Personer som är vänner i brott ena dagen är ovänner andra dagen, säger Anna Westberg.