Polisen larmades till platsen vid 21.43. En bomb hade då exploderat i trapphuset av ett flerfamiljshus i Farsta strand.

Trapphuset har drabbats av omfattande skador med flera dörrar förstörda och invändiga skador på lägenheter. Runt tio personer fördes till sjukhus för kontroll på grund av tryckvågen som spred sig i byggnaden.

– Det fanns inga uppenbara, ytliga skador utan de fördes bara för kontroll. Jag har inte uppgifter om någon behövt vara kvar eller om alla kunde lämna. Vi tog det säkra före det osäkra, det var en kraftig detonation, säger Rebecca Landberg på polisens ledningscentral. 

En gripen

Under kvällen och natten pågick en stor blåljusinsats i området. Polisen och räddningstjänsten samarbetade med att evakuera trapphuset på boende med anledning av rasrisk.

Farstastrandkyrkan har öppnats för de personer som fått utrymma.

En förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse har inletts. En minderårig misstänkt har gripits och senare lämnats över till socialtjänsten, meddelar åklagarmyndigheten på tisdagseftermiddagen.

På grund av risken för kollaps var det omöjligt att utföra någon teknisk undersökning under natten. Polisen väntar nu på expertis inom området för att kunna bedöma när det är säkert att gå in.

– Men nu när det är ljust kan vi använda drönare för att fotografera tills vi får komma in.

Tredje på ett dygn

Efter händelsen beslutade polisen att tillfälligt stoppa pendeltåg- och tunnelbanetrafiken till och från hållplatserna Farsta och Farsta strand.

Detta är den tredje explosionen i Stockholm det senaste dygnet. Natten till tisdag inträffade en annan detonation i Fagersjö, Farsta, där fem personer skadades lindrigt. Samma natt exploderade det i ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö.

Undersöker ni eventuella kopplingar mellan explosionerna?

– Ja, självklart undersöker man kopplingar mellan dåden. Men det är för tidigt att säga att det finns kopplingar eller om det snarare finns kopplingar till personer i speciella nätverk, säger Landberg.

Texten uppdateras...