Det var vid klockan 20.30 på måndagskvällen som något exploderade i trapphuset i ett flerfamiljshus i Fagersjö. Fem personer skadades lindrigt. Tre av dem åkte ambulans till sjukhus för kontroll, men bedömdes enligt polisen kunna åka hem snart igen.

Dagen efter smällen har flera lägenheter spånskivor i stället för glas i fönstergluggarna. Rester av de söndersprängda rutorna ligger utspridda i lekparken framför huset, vassa skärvor i gruset. Några har flugit ända ut på gatan av kraften.

Grannen Linus Thorhard berättar att han var ute på kvällspromenad bara minuter före explosionen.

– Det small utav bara helvete. Jag tänkte först på tunnelbanesprängningarna, att det var en detonation som gått fel. Men jag gick ut och tittade, då såg jag att porten var bortsprängd och att det låg glassplitter överallt.

Benny Lindström bor längre bort, men förstod direkt vad som hade hänt.

– Jag låg i soffan och tittade på tv och kände hur hela huset skakade.

Han tar bilder av av förödelsen med sin telefon, sedan skakar han på huvudet.

– Jag fattar inte vad de ska vinna på det här, säger han.

Linus Thorhard gick ut efter smällen och såg att porten intill var bortsprängd.

Linus Thorhard gick ut efter smällen och såg att porten intill var bortsprängd.

Angie Gray

Stöd för den som vill prata

Krisstödjare från Farsta stadsdelsförvaltning är på plats i gula västar och försöker fånga upp förbipasserande.

– Det är väldigt dämpat. Folk är förbannade och oroliga. Oron och ilskan går hand i hand, säger en av dem.

Kerstin, som har bott i Fagersjö i 50 år, tar chansen att byta några ord. Sedan berättar hon för Mitt i om alla utryckningsfordonen som hördes på måndagskvällen. Själv bor hon längre bort, i radhusområdet, men hon har vänner som bor här.

– Inget ont om Fagersjö. Det är ett jättetrevligt område, en byhåla där man stannar och klappar hundar och pratar med folk när man är ute. Men det här är inte kul alls. Sorgligt för dem som bor i huset, säger hon.

Lekparken utanför huset är full med glassplitter.

Lekparken utanför huset är full med glassplitter.

Angie Gray

Förstärkt bevakning

I grannportarna sitter lappar från hyresvärden Familjebostäder. Där står att väktare kommer att bevaka området under kommande dagar.

Bolaget har låtit spärra av ett område runt porten. Visserligen ska räddningstjänsten ha bedömt att det inte råder rasrisk, men hyresvärden vill avvakta en mer noggrann besiktning.

– Vi väntar på en konstruktör som ska bedöma skadorna i trapphuset. Det är sprickor och skador i trappan och fyra dörrar behöver bytas ut, säger Kenneth Bjur, skadeingenjör på Familjebostäder.

Skador i trapphuset i Fagersjö efter gårdagens explosion.

Skador i trapphuset i Fagersjö efter gårdagens explosion.

Angie Gray

En person är anhållen

På tisdagsmorgonen meddelade polisen att en person har anhållits misstänkt för att ha orsakat explosionen. Brottsrubriceringen är grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Händelsen i går bryter ett läge som utåt sett varit ganska lugnt under några månader. Det känns som att vi har blivit mer träffsäkra och kunnat förhindra att saker sker. I går lyckades vi inte med det, konstaterar Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta.

Farstapolisen har inte hand om utredningen, utan fokuserar på att stärka tryggheten i området.

– Vi vill ha en bra samverkan med stadsdelen och hyresvärden för att folk ska känna sig trygga. Vi har satt en resurs på att vara i området den närmaste tiden. Det handlar om att ha fler poliser synliga, säger kommunpolis Mikael Sundberg.