DOM. Tingsrätten friade men hovrätten fäller kvinnan som greps med 47 kilo hasch i två färglada resväskor i Älta för grovt narkotikabrott. Foto: ur Polisens förundersökning

FBI:s fälla avslöjade knarksmugglare i Stockholm

I mars 2021 slog polisen till mot flera personer inblandade i knarksmuggling från Spanien till Stockholm. Tillslaget var en del av den internationellt koordinerade operationen Trojan shield. Nu skärper hovrätten domen mot samtliga inblandade och dömer en tidigare friad kvinna.

  • Publicerad 15:57, 20 jan 2022

Den 25 mars 2021 anländer en leverans med bordsskivor, soffa och säng från Marbella i Spanien till en lägenhet i Bromma. I lägenheten befinner sig en 33-årig man och en 33-årig kvinna.

Möblerna bryts upp med yxa, kofot och hammare. Inuti finns över 100 kilo hasch.

Under tiden pågår en dialog i den krypterade mobilappen Anom mellan den 33-åriga mannen och en annan man. Det de inte vet är att svensk polis ser allt de skriver. Appen är nämligen skapad av USA:s federala polis FBI och en del av den internationella insatsen Trojan Shield.

Bevakar lägenheten

Haschet förpackas i fyra resväskor. Övervakningskameror har fångat hur kvinnan och den 33-åriga mannen dagen innan köpte väskorna på City Gross i Bromma.

Polisen bevakar lägenheten och ser en 25-årig man parkera en bil mittemot. Kvinnan öppnar porten, mannen hämtar ”en mycket tung resväska”, sedan ytterligare en och lastar in i bilen.

När bilen stoppas vid Karolinska universitetssjukhuset visar sig de båda väskorna innehålla 55,27 kilo hasch.

Fullpackat. Fyra resväskor hade fyllts med drygt 100 kilo hasch. Foto: Polisens förundersökning

Färglada väskor

I Anom-tråden kan polisen följa när smugglarna inser att något gått snett. Tre meddelanden skickas i snabb följd till den 33-åriga mannen: ”Bror skriv t kusinen att ta väskorna”, ”O gömma dom ute”, ”Något står inte rätt till”.

”Va hänt? Väskorna är färgglada dom går ej att ställa ute där d öppet överallt”, svarar 33-åringen.

Några minuter senare lastar kvinnan in de två kvarvarande väskorna i en taxi och åker till Älta. När polisen slår till hittas drygt 47 kilo hasch i väskorna.

Tror inte på kvinnans förklaring

Kvinnan har hela tiden påstått att hon inte visste vad som fanns i väskorna. Hon skulle bara hjälpa en kompis flytta sina grejer. Enligt henne barrikaderade sig 33-åringen i vardagsrummet då möblerna bröts upp och knarket förpackades. Hon hörde inte vad som pågick eftersom hon hade hörlurar i och sorterade tvätt.

Tingsrätten friade kvinnan. Men hovrätten gör alltså en annan bedömning.

Enligt domstolen kan hon ”inte ha undgått att höra oljudet” när bordsskivorna i lägenheten höggs sönder. ”Även om det inte är visat att hon sedan själv varit med och packat ner narkotikan i väskorna har det skett i lägenheten i samråd med henne”, skriver hovrätten och dömer henne till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Totalt fyra döms

Hovrätten skärper dessutom straffen för två andra inblandade. Från tre år till tre och ett halvt år för mannen som greps med väskorna i bilen vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och från två år till fyra och ett halvt år för mannen som skulle köpa innehållet.

Den 33-årige mannen som dömdes till sex års fängelse av tingsrätten överklagade inte till hovrätten.

Skapades av FBI

Anom var en krypterad kommunkationstjänst som användes av kriminella. I själva verket skapades och administrerades tjänsten av FBI i insatsen Trojan Shield.

När operationen avslöjades i juni i 2021 hade 800 personer gripits i 16 olika länder, varav 155 svenskar.

Tonvis med knark och mängder av vapen och 48 miljoner dollar i olika valutor har beslagtagits.

Svensk polis räknar med att man kunnat förhindra tio mord.

Visa merVisa mindre