Polisen kom ligan på spåren redan 2017, i samband med en husrannsakan på grund av en annan brottsmisstanke i en lägenhet i Tureberg.

Utredningen, som blev klar i januari 2018, ledde till misstankar mot tre barndomsvänner från Tureberg. Enligt åklagaren har de tre männen förvarat stora mängder narkotika i flera lägenheter i området, liksom i flera olika garageplatser och källarförråd.

Mestadels handlade det om cannabis, men ligan ska även ha sålt även kokain och tramadol med mera.

Utöver själva narkotikan beslagtag polisen narkotikatillbehör som påsar, dossprutor, glasburkar och andra förvaringskärl, plasthandskar, digitalvågar och vakuumförpackare – liksom en större mängd kontanter, flera olika mobiltelefoner med kontantkort och försäljningsanteckningar.

En åtalad friades

Sammantaget menade tingsrätten att bevisen var tillräckliga mot två av de tre männen, trots att de förnekade allt utom narkotikainnehav för eget bruk, och de dömdes för grovt narkotikabrott. Straffvärdet var två års fängelse men då domen föll i november i år – efter nästan fyra år – stannade påföljden på ett år och åtta månaders fängelse för de två männen.

Den tredje åtalade mannen frikändes däremot då bevisningen mot honom inte bedömdes som tillräcklig.

Pappan till den ena mannen som fälldes åtalades också. Han hävdade att han hade hotats av ett kriminellt nätverk och tvingats förvara knark i sin lägenhet, men det trodde inte tingsrätten på.

Med hänsyn till mängden narkotika och övrig utrustning som förvarats i lägenheten måste det ha stått klart för pappan att brottet ”utgjorde ett led i en verksamhet som bedrevs i större omfattning” resonerar tingsrätten, och pappan dömdes därför till fängelse i ett år och tre månader för medhjälp till grovt narkotikabrott.