Stor skola. Cirka 900 elever går på friskolan IES Enskede i Gubbängen. Foto: Mattias Kamgren

Engelska skolan köper sina lokaler av staden

Stockholms stad säljer Gubbängens gamla gymnasium till Internationella Engelska skolan, som tar över de lokaler de hyrt sedan 1998. Affären öppnar enligt borgarrådet Joakim Larsson (M) för nya idrotts- och skollokaler i Gubbängen.

  • Publicerad 16:06, 24 nov 2021

I somras avslöjade Mitt i Söderort att Stockholms stad planerade att sälja Gubbängens gamla gymnasium där Internationella Engelska skolan, IES Enskede, ligger.

Nu är det bekräftat att det är IES själv som är köpare.

– Vi fick frågan av staden i våras och gjorde en utredning, säger Christina Lucas, pressansvarig på Internationella Engelska skolan.

Friskolan såg fördelar med att ta över sina lokaler. Bland annat kommer de nu själva hålla i den renovering av fastigheten som stadens fastighetsbolag Sisab planerat.

– Det här ger oss möjlighet att planera för framtiden och anpassa lokalens utformning och standard efter verksamheten, säger Christina Lucas.

Ett pilotprojekt

För Stockholms stad är försäljningen en del av ett pilotprojekt. Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) handlar det om ökat samarbete med privata aktörer kring renovering och nybyggnad av skol- och idrottslokaler.

– Genom att involvera dem kan vi sänka stadens egna investeringsnivåer, samtidigt som pengarna staden får från försäljningen kan användas för att rusta upp eller bygga nya skolor. Just i fallet med Gubbängens gymnasium innebär det att idrottshallen och skolbyggnaden renoveras och att en ny idrottshall och skolbyggnad kommer byggas, säger han.

När Mitt i frågar om fler detaljer kring de planerna får vi dock inget svar, varken från Joakim Larsson eller från Sisab.

Hemlig summa

Hur mycket Internationella Engelska skolan betalar för att ta över sina lokaler är en uppgift som än så länge är sekretessbelagd. Det ska offentliggöras när kommunfullmäktige beslutar om affären efter årsskiftet.

Tidigare gymnasieskola

Skolbyggnaden i Gubbängen uppfördes på 50-talet och var kommunal gymnasieskola, Gubbängens gymnasium, från 1966 till 1984 då den las ner.

Internationella Engelska skolan startade IES Enskede här 1998. Det var bolagets första skola. Den har i dag cirka 900 elever i årskurserna 4-9.