Forskarämne. Vad Dino-Doris vill bli när hon blir stor? Paleontolog såklart! Foto: Bengt Olofsson

Digitalt sportlov på Naturhistoriska

I år håller Naturhistoriska museet stängt på grund av pandemin – och satsar istället på ett digitalt sportlov. Mitt i Östermalm fick en pratstund med spindeln i nätet: den blivande forskaren Dino-Doris.

  • Publicerad 14:34, 26 feb 2021

Vem är du egentligen, och varför är det så spännande med dinosaurier?

– Jo alltså, jag heter Doris men alla kallar mig för Dino-Doris eftersom jag älskar dinosaurier och fossil! Det bästa jag vet är att spana på coola fossil och ta reda på mer om hur det var när dinosaurierna levde.Titta på köttänderna från Tyrannosaurus rex. Om du kollar noga så kan du se att de ser ut precis som en brödkniv eller en såg med de här vassa kanterna, berättar Dino-Doris.

Varför ska man titta på Youtube på sportlovet?

– Var du än är och när du vill kan du hänga med mig när jag visar häftiga saker om dinosaurier. Även om du åker skidor detta sportlov, kanske vi hinner ses en stund. Och när museet är öppet igen, kanske inte alla bor så nära museet som jag gör, då är det perfekt att fortsätta kunna ses digitalt.

Berätta om något spännande som finns med i filmserien – och något om dinosaurier som jag inte visste att jag ville veta!

– I en film ringer jag upp en professor på museet som mäter fotspåren från en Sauropod. De är en av mina växtätarfavoriter… de var ju superstora! Visste du förresten att forskarna kan mäta och undersöka fotspår och avtryck och få veta massor med fakta om dinosaurierna? Hur tunga de var och hur snabbt de sprang till exempel.

Nej, nu måste jag sticka och kolla om Psittacosaurus är vaken och behöver mera mat. Den ligger nästan alltid och sover på museet. När den vaknar är den jättehungrig och måste äta. Hej hej!

Filmer och quiz – så firas sportlovet 2021

Det digitala materialet med Dino-Doris består av tio kortfilmer om dinosaurier och jordens historia.

På temasidan på museets webbplats kan man även ställa frågor om dinosaurier, läsa intervju, delta i quiz och mycket annat:

www.nrm.se/besokmuseet/motdinodoris

Visa merVisa mindre