På plats. Dessa leverans kan bli en allt vanligare syn i Stockholm. Ambitionen är att 300 ska ställts ut i innerstan innan sommaren. Foto: Carl-Johan Paulin

De vill sätta 5000 leveransboxar över hela staden

Ett nytt inslag i stadsbilden är på väg att ta plats. Företaget iBoxen har redan ställt ut 70 leveransboxar på Södermalm, i Johanneshov och Liljeholmen. Målet är att få ut 5000 nya boxar i stan.

  • Publicerad 06:00, 22 mar 2021

Att få saker, köpta på internet, levererade till en obemannad leveransbox blir allt vanligare. Till exempel är röda Instabox en allt mer vanlig syn i stadens kvarter.

Nu är ännu ett företag beredda att plocka boxmark – iBoxen. Sedan februari har ungefär 50 boxar ställts ut runt Södermalm, ett tiotal i Johanneshov och ett par i Liljeholmen.

– Det finns redan ett antal bolag som har boxlösningar, men det som skiljer iBoxen är att vi inte är beroende av ett enskilt transportbolag, säger Thomas Backteman, presskontakt och medgrundare av iBoxen.

Om Söder funkar, funkar allt

Södermalm är först ut för att det är tätbebyggt, med många unga människor som handlar på nätet, menar Thomas Backteman.

– Och ser man till stadsplaneringen är det en av de mest komplicerade områden som finns i Sverige. Får vi det att fungera här, då kan det fungera överallt.

För att få tag på platser att ställa sina boxar jagar iBoxen det som klassas som kvartersmark, vilket lite förenklat är mark som tillhör fastigheter. De har även tillstånd från staden att på prov ställa ut boxar på allmän plats.

Uppkopplade. Den som beställt leverans till iBoxen kan hämta ut sitt paket med hjälp av en app och Bank-ID. Foto: Carl-Johan Paulin

En box per 90 hushåll

Det mål som iBoxen satt upp är att det, i hela Sverige, ska finnas en box per 90 hushåll. Det betyder att siktet är inställt på att 50 000 boxar ska vara utställda till 2026.

Ungefär 5500 boxar hamnar i Stockholms stad. De första 300 ska vara på plats i innerstan innan sommaren.

Behövs verkligen fler leveransboxar i innerstan?

– E-handeln växer. Idag levereras en miljon paket till svenskar varje dag. Bedömningen är att det kommer dubblas till 2025. Den struktur vi har idag klarar inte den tillväxten, säger Thomas Backteman.

Redan nu är boxarna föremål för kritik.

– Generellt tycker jag det är en god idé, men inte om de ställs ut urskiljningslöst. Vi vill inte ha det som löss i varje kvarter, säger Södermalmsbon Eva Medin.

Hittills har fyra boxar fått flytta efter synpunkter på placeringen inkommit.

– Vi har inget att vinna på att de står på fel ställe, tvärtom vill vi att de ska stå se det fungerar bra för alla, säger Thomas Backteman.