Det är inte många bostäder som blir klara i Hammarby-Skarpnäck fram till 2026. Prognosen är också relativt få födslar de kommande åren. Därför tros befolkningen i Hammarby-Skarpnäck bara öka med ett tiotal personer.

– Vi ser ett minskat barnafödande i Stockholm, säger Karin Bülow som är stadsdelsdirektör i Skarpnäcks stadsdelsområde.

På Karlskronavägen i Björkhagen färdigställer Olov Lindgren AB 82 nya hyresrätter och en förskola. Men annars kommer få nya bostäder bli klara fram till 2026.

På Karlskronavägen i Björkhagen gör företaget Olov Lindgren AB klart 82 lägenheter och en förskola. Inflyttning planeras under 2025.

På Karlskronavägen i Björkhagen gör företaget Olov Lindgren AB klart 82 lägenheter och en förskola. Inflyttning planeras under 2025.

Anders Björklund

På Gamla Tyresövägen i västra Skarpnäck startar markarbetet inför 475 hyres- och bostadsrätter i år och på Malmövägen/Ystadsvägen i centrala Björkhagen ett bygge av 43 bostadsrätter. Men någon inflyttning före 2026 är det inte fråga om.

Vid årskiftet 2023/2024 bodde cirka 46 800 personer i Skarpnäcks stadsdelsområde. Men från 2026 och framåt ökar befolkningen med besked.

Nya områden blir klara

Staden planerar för flera nya bostadsområden. Ovan nämnda intill Gamla Tyresövägen i Skarpnäck har inflyttning 2028. Bland övriga större projekt kan exempelvis nämnas bostäder på Nytorps gärde, bostäder mellan Kärrtorps IP och Bagarmossen, Sjöstadshöjden i Hammarbyhöjden samt Bergholmsbacken. När de större områdena blir klara vrider sig befolkningskurvan uppåt. Stadsdelen tror på 4 400 nya invånare fram till 2032. År 2031 spås befolkningen passera 50 000 invånare.

Stadsdelsområdets befolkningsprognos i verksamhetsplanen för 2024.

Stadsdelsområdets befolkningsprognos i verksamhetsplanen för 2024.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning

Parallellt planerar staden och stadsdelsförvaltningen för att anpassa sig vad gäller exempelvis förskolor, skolor och äldreomsorg.

– Våra verksamheter är beredda på att både öka och minska. Vi kan aldrig säga att det är fullt, säger Karin Bülow.

"Vi vet att det är attraktiva områden, även om ökningstakten nu inte är hög", säger stadsdelsdirektören Karin Bülow.

"Vi vet att det är attraktiva områden, även om ökningstakten nu inte är hög", säger stadsdelsdirektören Karin Bülow.

Anders Björklund

I Skarpnäck spås barngrupperna i åldern 0-5 år minska till 2026 för att sedan vända upp igen. Minskningen är redan i gång. I fjol avvecklade stadsdelsförvaltningen en förskola i en paviljong vid Nytorps gärde. Barnen flyttade in i lokaler i Hammarbyhöjden.

– Det är förstås en utmaning att anpassa verksamheten när barngrupperna minskar i snabb takt. Men att avveckla paviljonger är positivt, säger Karin Bülow.

Men med befolkningsökningen i ett längre perspektiv behövs nya skolor. Många av lägenheterna som planeras nu är större lägenheter och med dem följer sannolikt barnfamiljer. År 2045 spås stadsdelområdet ha 57 400 invånare. Staden skriver på sin hemsida att tre nya skolor behövs. En av dem är redan planerad att ligga i Bergholmsbacken.

Äldreboende byggs

Undantaget vid pandemins utbrott 2020 har medellivslängden i Stockholm höjts stadigt. I Bergholmsbacken, där detaljplanen nu genomgår en rättsprocess efter överklagan, planeras ett nytt äldreboende med 72 platser. När den är klar tänker stadsdelsförvaltningen avveckla Hemmet för Gamla med 63 platser på Gamla Tyresövägen i Enskededalen. Det är sedan upp till kommunala fastighetsägaren Micasa att välja inriktning för huset.

– En större efterfrågan på platser kommer först efter 2030, säger Karin Bülow.