Bygget av den underjordiska terminalen för Nacka- och Värmdöbussarna inne i berget vid Slussen har blivit minst två år försenad. Förseningen påverkar hela Slussenprojektet. Eftersom Stadsgårdsleden ska däckas över kan bussarna inte längre använda den nuvarande tillfälliga terminalen. Som Mitt i har berättat tidigare behövs en ny tillfällig terminal – längre bort från Slussen. 

Klar 2024

Det första förslaget var en plats vid Stadsgårdskajen i höjd med Birkaterminalen, 400-500 meter från Slussen. Nu avslöjar Svd att terminalen hamnar ännu längre bort: vid Fotografiska, omkring 600 meter från Slussen.

Arbetet påbörjas i januari 2024 och ska vara klart i maj samma år.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är upprörd. Han fick själv nyheten via media. 

– Det är rätt arrogant. Det är Nackas pulsåder det handlar om som de tränger ihop och vi får läsa om det i tidningen. 

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är upprörd över att den tillfälliga bussterminalen flyttas ännu längre från Slussen.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är upprörd över att den tillfälliga bussterminalen flyttas ännu längre från Slussen.

Johan Kristensen

”Måste lägga korten på bordet”

Nackas kommuntjänstemän har sökt Stockholms exploateringsenhet för att försöka få en förklaring. Mats Gerdau kräver ett möte med Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

– Karin Wanngård måste lägga korten på bordet. Varför kan man inte lägga terminalen på pontoner som det tidigare var planerat? Nu ska alltså 50 000 resenärer fotvandra till tunnelbanan. Vi ska verkligen göra allt för att ändra på det här.

Mitt i har sökt Karin Wanngård för en kommentar. Hon hänvisar till exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S). Han skriver i ett sms till Mitt i:

”Moderaterna i Stockholm har allvarligt brustit i den politiska styrningen av projekt Slussen. En av konsekvenserna blir att den nya bussterminalen i Katarinaberget både försenas och fördyras. Det i sin tur innebär att den tillfälliga bussterminalen måste flyttas, vilket varit känt en längre tid. Exploateringskontoret har en kontinuerlig dialog med Nacka kommun och jag är övertygad om att varken Nackabor eller stockholmare vill drabbas av ytterligare förseningar. Men jag är förvånad över att Mats Gerdau inte har hört av sig till mig om han på riktigt vill diskutera frågan. Han har mitt nummer, han vet var mitt kontor ligger, det är bara att höra av sig. Om han nu värnar om Nackabornas bästa framför att göra billiga politiska poänger.”