Rörstrandsgatan är en av de populära sommargatorna och återkommande sedan 2017. Därför borde bilar borde stängas av från gatan året runt, tycker oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).

– Det finns närliggande gator där leveranser kan stanna, boende kan parkera och som innebär att trafiken ändå fungerar bra. Detta möjliggör ju för permanenta lösningar, som mer grönska och fler mötesytor.

På vintern är det väl inte särskilt många som sitter utomhus, behövs det en gågata då?

– Det möjliggör ju för fler inglasade och varma uteserveringar. Det finns stor potential i de månader som det inte är allt för kalla också. Vore det inte kul att gå runt, kanske med jackan på sig, och sätta sig och äta en bit mat under en infravärmare en bit in i oktober?

MP söker nytt språkrör, kandiderar du?

– Haha, jag behövs överallt. Det är ett parti som under olika majoriteter ansvarat för trafikfrågor i tio års tid, det finns något för andra att dra lärdom av. Det här är ett exempel på hur vi utvecklar politiken inom Moderaterna kring hur Stockholm ska utvecklas. Det är inget Miljöpartiet har ensamrätt till. Där förutsättningarna är rätt, kan vi tänka oss fler gågator.

Fler permanenta gågator

Trafikborgarråd Lars Strömgren (MP) sitter på en solig sommarkaj. Det finns redan planer på att göra flera sommargågator permanenta. I sin budget har de rödgröna bestämt att flera gator ska utredas, säger han.

– Exakt vilka eller när är inte bestämt. Undersökningar visar att folk är nöjda med sommargågatorna och Rörstrandsgatan är ju en av de platser som blivit extremt populär.  En del kaféägare blev väldigt oroliga när Karlbergs station lades ner men de har haft kunderna kvar tack vare gågatorna.

På torsdagen gick statsminister Ulf Kristersson (M) ut i Expressen och sa att biltrafiken i storstäder ska begränsas. Han tycker också att centralbron borde grävas ner. I senaste valet sjönk Moderaterna i Stockholm till 15 procent, vilket rört upp en kraftig klimatdebatt kring klimatet inom partiet.

– Det är bara positivt om fler partier tycker om vår politik. När Moderaterna på riksplanet valt att dra ner på miljösatsningar kan man ju ändå glädjas åt att moderaterna i Stockholm ändå förstår värdet i att satsa på hållbara städer, säger Lars Strömgren.