I slutet av förra året rapporterade Mitt i om att Spånga kyrka skulle hållas stängd för renovering under i princip hela 2025.

Den 850 år gamla byggnaden är ett stort kulturarv, som församlingen har i uppgift att bevara. Golv, fönster, elkablar och annat måste rustas upp, meddelade man.

Allt eftersom renoveringen närmat sig har ansvariga dock insett att alla förberedelser kommer ta mycket längre tid än trott. Därför skjuter man nu på renoveringen, meddelar Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

– När projekteringen fortgått har vi sett att det varit mer att göra än vi tidigare tänkt. Först trodde vi dessutom att det skulle räcka med att renovera insidan – men vi har insett att vi även måste fräscha upp utsidan; taket och fönsterna. Allt som allt kommer förberedelserna dra ut på tiden, vi måste upphandla tjänster, ta in offerter och anbud, därför skjuts renoveringen ett år, säger han.

Jerker Alsterlund har varit kyrkoherde i Spånga-Kista församling sedan 2016.

Jerker Alsterlund har varit kyrkoherde i Spånga-Kista församling sedan 2016.

Stefan Källstigen

Skjuts fram

I stället för att renovera under 2025 är planen nu att utföra arbetena under 2026. Då rustas både insida och utsida upp, och kyrkan hålls stängd under minst tio månader.

De cirka 18 000 besökare som årligen kommer på församlingens gudstjänster, dop, vigslar och annat blir hänvisade till Kista kyrka under tiden.

– Några, som velat döpa sitt barn eller gifta sig under 2025 blir nog glada, andra som tänkt göra det 2026 blir kanske oroliga. Det har varit en del som hört av sig med frågor efter att vi gått ut med renoveringen, så det känns viktigt att rätt information når ut, säger Jerker Alsterlund.

Kan bli dyrare än tänkt

Mitt i har tidigare rapporterat om församlingens ansträngda ekonomi. Den ska dock inte ha något med beslutet att göra.

– Nej, läget är som vanligt och inget har förändrats där. Vi försöker planera det underhåll vi måste göra på ett så bra sätt som möjligt. Det är ingen stor grej, säger Jerker Alsterlund.

Församlingen har tidigare beräknat att renoveringen ska kosta omkring 20 miljoner kronor. Den summan kommer med största sannolikhet att växa.

– Eftersom omfattningen av renoveringen blir större samtidigt som priserna ökat generellt blir det nog mer än så, men jag vill inte gissa på några summor innan jag har allt framför mig, säger Jerker Alsterlund.