Den 20 miljoner kronor stora renoveringen av medeltidskyrkan Spånga kyrka inleds om ett år.

– Kyrkan kommer vara stängd från februari 2025 fram till och med första advent samma år, säger församlingens kanslichef Stefan Lindblom. 

Det betyder att alla dop, vigslar, begravningar och gudstjänster kommer vara hänvisade till Kista kyrka.

– Vi har cirka 6 000 besök i båda våra kyrkor under gudstjänster, dop med mera under ett år. Så det är rätt många som drabbas.

Både värme-och elsystemen måste bytas ut på Spånga kyrka.

Både värme-och elsystemen måste bytas ut på Spånga kyrka.

Stefan Källstigen

Kyrkoavgiften höjs

På det senaste kyrkofullmäktige 8 november beslutade församlingen att höja kyrkoavgiften för första gången sedan 2018, från 0,75 per skattekrona av den taxerade inkomsten till 0,90. Detta gör att den totala avgiften för medlemmarna blir 0,925 från 2024. Riksgenomsnittet för 2023 är 1,08.

– Trots höjningen visar budgeten för 2025 på 18 miljoner kronor i underskott för 2025. Höjningen innebär dock att vi ökar våra intäkter från medlemsavgifter med 6,7 miljoner kronor årligen. Och att vi får en budget i balans framöver, säger Stefan Lindblom.

Stefan Lindblom, kanslichef Spånga-Kista församling.

Stefan Lindblom, kanslichef Spånga-Kista församling.

Spånga-Kista församling

Spånga-Kista församlings huvudspår för att kapa underhållskostnader och skapa intäkter är alltjämt att riva Spånga församlingshus och bygga ett bostadsrättshus på tomten samt att bygga ett nytt hyresrättshus på Bussenhus-fastigheten vid Spånga kyrka.

Staden vill rädda församlingshuset

Församlingen har dock haft motvind i inriktningen. En enig stadsbyggnadsnämnd sa i maj 2022 nej till rivningsansökan av församlingshuset. Trots att församlingen tryckt på att de står inför en svår ekonomisk framtid med minskat medlemsantal har stadsbyggnadskontoret hittills ansett att det allmänna intresset för byggnaden väger tyngre.

Kan rivas – och ersättas med bostadsrätter. Spånga församlingshus.

Kan rivas – och ersättas med bostadsrätter. Spånga församlingshus.

Filip Magnusson

Nu planerar dock församlingen lämna in nya bygglovsansökningar till hösten 2024.

– Byggplanerna vi har förstärker vår ekonomi på både kort och lång sikt, säger kyrkorådets ordförande Mirja Räihä (S).

Församlingen har fortsatt arbeta med frågorna under året tillsammans med Kyrkans fastighetssamverkan Stockholm.

– Vi har kontakter med både stadsbyggnadskontoret och stadsbyggnadsnämnden. Arbetet görs bland annat utifrån vår lokalplanering som gjordes i enighet under förra mandatperioden, säger Räihä.

Tappar mycket medlemmar

För drygt 20 år sedan hade Spånga-Kista församling runt 30 000 medlemmar. I dag är medlemstalet halverat. Bara 15 procent av de boende i Spånga-Kista är medlemmar i kyrkan och församlingen tappar ungefär 500 medlemmar per år.

– Detta beror inte på att folk aktivt lämnar kyrkan. Utan på att de avlider, säger Räihä.

Sedan 2018 har församlingen minskat personalstyrkan med ett tiotal personer, till dagens knappt 40 anställda.

En möjlig variant på Spånga-Kista församlings planerade bostadsrättshus på församlingshusets nuvarande tomt i Spånga, där my församlingslokal ligger på bottenplan.

En möjlig variant på Spånga-Kista församlings planerade bostadsrättshus på församlingshusets nuvarande tomt i Spånga, där my församlingslokal ligger på bottenplan.

Illustration: Spridd

– För vår framtid är byggandet av bostäder givetvis viktigt. Intäkterna behövs till vår kärnverksamhet som gudstjänstliv, diakoni och konfirmandarbete, säger Räihä.

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) kommer nämnden titta närmare på församlingens nya ansökningar om att riva församlingshuset när de får dem.

– Vårt tidigare avslag gick i linje med stadsbyggnadskontorets förslag. Grunden för en omprövning bygger på att det kommer in nya fakta eller underlag i ärendet, säger han.