Vallentunabon jobbade för en större krogägare i Stockholm. För ett par veckor sedan fick han meddelande om att hans inkomst skrivs upp med 36 000 kronor – drickspengar som han låtit bli att ta upp i deklarationen.
Numera är det svårare att dölja dricks för Skatteverket.
– I dag betalar kunderna dricks med kort, i stället för att lägga en hundring på bordet som man gjorde förr. Det syns i företagets redovisning och när vi gör kontroll ser vi också dricksen, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.
Få deklarerar dricks
När myndigheten gjorde en kontrollinsats mot restaurangbranschen upptäckte de att personalen kunde få stora summor i dricks.
– På vissa restauranger fanns personal som fått väldigt mycket dricks. Men det var bara ett försumbart antal som tagit upp det i deklarationen.
Vallentunabon är en av runt 80 personer i landet som nu får en skattesmäll efter Skatteverkets kontroll.
Okunskap
Pia Blank Thörnroos tror att undanhållna drickspengar kan bero på okunskap, åtminstone när det gäller yngre kroganställda. Men dricks är lika skattepliktig som den vanliga lönen.
– Man har ett ansvar att själv hålla ordning på hur mycket man får i dricks, redovisa det i deklarationen och spara till skatten. Då kan man tycka att de restaurangägare som har mycket ungdomar som får dricks att är skyldiga att informera om. Man har ett ansvar för det.
Hon tror att kroganställda låter bli att redovisa dricksen eftersom den inte finns förtryckt i deklarationen.
– Man måste själv skriva i det. Många tror att det är skattefritt bara för att man fick det av en kund. Men man betalar skatt på det.
Det största ansvaret för att informera lägger hon hos arbetsgivarna och sin egen myndighet.
– Det är ett moraliskt ansvar att säga till personalen att de ska tänka på det. Kanske tipsa om att ha liten bok där de för in hur mycket de får och att lägga undan till skatten. Men det kanske inte är så många gör det.
Det var enklare att undanhålla dricksinkomsten från skatt när krognotan betalades kontant.
– Då var det ingen som pratade om det och ingen som visste vilka belopp det rörde sig om.
Ska följa regler
På branschorganisationen Visita har de inga kommentarer om hur de ser på krögarnas ansvar att informera.
– Dricks är en transaktion mellan gästen och arbetstagaren, och det är självklart att alla ska följa gällande skatteregler. Vi har inte någon mer information eller statistik över detta, svarar pressansvarige Eric Bauner i mejl.
Mitt i Vallentuna har utan framgång sökt Vallentunabons arbetsgivare, som inte återkommit.