GER UPP. Stadsdelen får ge upp när det gäller att häva badförbudet på Lilla Essingens södra sida enligt nämndordföranden Rasus Jonlund Foto: Hitta.se/Per Brandt

Badplaner på Lilla Essingen stoppas

Stadsdelen ville ha fritt fram för lagliga bad på Lilla Essingens södra sida. Men nu har planerna kapsejsat.

  • Publicerad 14:02, 1 okt 2021

Det är en symbolfråga, Stockholm är ju staden på vattnet.

Längs Lilla Essingens södra sida finns bryggor som lämpar sig för ett officiellt inbojat bad, á la Hornsberg, tyckte stadsdelsnämnden redan för tre år sedan, då under det röd-grön-rosa styret.

De fick även medhåll från miljö- och hälsoförvaltningen.

https://www.mitti.se/nyheter/sjofartsverket-sager-nej-till-nytt-bad-pa-lilla-essingen/reptfp!c8cIeuJm@gPpVA3bHrooLg/

Men förra året sa Sjöfartsverket nej och tjänstemännen ville då skrota idén. ”Stelbent”, tyckte nuvarande stadsdelsordföranden Rasmus Jonlund (L) och en enig nämnd beslutade att de skulle ansöka om att häva badförbudet ändå och att staden centralt skulle diskutera med Sjöfartsverket.

Men nu har även det försöket gått på grund.

Myndigheten säger fortfarande nej på med hänvisning till farleden som går utanför ön.

Därför har stadsdelen nu dragit tillbaka sin ansökan om att häva badförbudet. Det var ett sista försök som nu har havererat, enligt Rasmus Jonlund.

Men det lär ju inte hindra från att folk badar där ändå?

– Det är ju dilemmat, som vid Hornsberg. Men där gick det efter många år och många om och men att göra en badplats. Men det är farleden som ställer till det.  

– Sedan kommer inte jag som liberal att ställa mig där och hindra någon från att hoppa i. Men det kan vara bra att veta att man badar på egen risk. Det är en viktig distinktion.

Det kan ändå bli fler officiella plurrplatser inom stadsdelsområdet. Till exempel vid Källbergsparken på Stora Essingen, som nu utreds efter en skrivelse från majoriteten. Svar väntas senare i år.

– Vi får ta nya tag. Vi får fortsätta att titta på var vi kan upprätta nya badplatser. Det är en symbolfråga, Stockholm är ju staden på vattnet. Samtidigt, under tiden vi letar, är det oerhört viktigt att vi sköter om de badplatser vi har. Det är fokus i närtid.

Nytt strandbad

När Primusområdet bebyggs med bostäder ingår det även bland annat en ny badstrand och bryggor i området.