Full packning. Polisen hittade stora mängder droger i resväskor (genrebild). Foto: MostPhotos

Avslöjade av FBI – med 100 kilo hasch i resväskor

I mars greps i en kvinna i Nacka och en man i Solna med 100 kilo hasch resväskor – värt 10 miljoner kronor. Resväskorna hade packats i en lägenhet i Bromma. Totalt fyra personer åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov knarksmuggling i det första större åtalet efter FBI:s operation Trojan Shield.

  • Publicerad 15:05, 17 sep 2021

Den 26 mars gjorde polisen tillslag mot en kvinna i 30-årsåldern i Nacka och en man i 25-årsåldern i Solna. I resväskor hade de totalt 100 kilo hasch.

Mannen åtalas nu misstänkt för grovt narkotikabrott och kvinnan för grovt narkotikabrott samt medhjälp till grov narkotikasmuggling.

Packades om i lägenhet

Narkotikan ska ha kommit till Sverige gömd i möbler i en lastbil från Spanien. I kvinnas lägenhet i Bromma ska den ha packats om i resväskor för vidare transport.

Den 14 april greps dessutom en tidigare ostraffad man i 30-årsålden misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. I juni greps ytterligare en man i 20-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Polisen fick löpande information från chattarna i Anom, vilket självklart har hjälpt det operativa arbetet. Tre av de som greps var tidigare ostraffade och var inte personer vi haft kontakt med tidigare, säger Magnus Mowitz, regional operationsledare för Trojan Shield hos polisen i region Stockholm.

Fler åtal väntar

Noa, Nationella operativa avdelningen, bedömer att flera grova våldsbrott och planerade mord i Sverige kunde förhindras tack vare insatsen.

– Trojan Shield var en mycket lyckad insats ur polisens perspektiv och vi bedriver ett fortsatt intensivt arbete, såväl underrättelsearbete som förundersökningar. Ett stort antal åtal är att vänta över hela landet framöver där Anom-kommunikation utgör en del av bevisningen, säger Ted Esplund på underrättelseenheten vid Noa i ett uttalande.