Natten den 17 januari exploderade en sprängladdning utanför restaurang Faros i närheten av Nytorget på Södermalm. Morgonen dagen därpå inträffade en kraftig detonation i en företagsfastighet i Kista.

Utredarna kunde snabbt se en stark koppling mellan dåden, både vad gäller tillvägagångssätt och misstänkta personer, skriver polisen på sin hemsida.

– Händelserna har skett inom ramen för en konflikt mellan två kriminella nätverk. Platserna kan kopplas till nära anhöriga till en ledarfigur inom Dalennätverket. Det har rört sig om omfattande explosioner, det är bara ren tur att ingen skadades, säger Sofia Gullbrandsson, senior åklagare, till Mitt i.

Sprängningen på Södermalm ska dock inte varit riktad mot restaurangens ägare.

– Restaurangen var målet eftersom en anhörig till ledarfiguren har varit gäst där.

Entrén till fastigheten i Kista fick stora skador.

Entrén till fastigheten i Kista fick stora skador.

Mikael Andersson

"Använder unga utförare"

Nu på onsdagsförmiddagen har åtta personer åtalats för inblandning i sprängningarna.

– Då unga personer varit frihetsberövade har det behövts hanteras än mer skyndsamt. Det har varit en utmaning men vi är nöjda med åtalet.

De åtalade är mellan 16 och 42 år gamla. De som är misstänkta för att ha utlöst själva explosionerna är 16 respektive 17 år. Varför de kan ha utfört brotten vill Sofia Gullbrandsson inte svara på.

– Jag kan bara konstatera att det är så kriminella nätverk jobbar, de använder sig av unga utförare.

Egentillverkade bomber

Åtalen rör bland annat allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, med mera. Av de åtta åtalade är sju häktade. Personen som är på fri fot är misstänkt för medhjälp.

Vad var det för bomber?

– Det utredningen visar är att de var av egentillverkad konstruktion, så kallade termosbomber.

Sofia Gullbrandsson utesluter inte att fler personer kan ha varit inblandade i dåden.

– Självklart är vi öppna för att fler har varit inblandade, men de som nu står åtalade är de vi kan bevisa har varit det.

Rättegången inleds den 13 juni.