Vid 04.30-tiden på onsdagsmorgonen detonerade en sprängladdning vid en av entréerna till en större företagsfastighet i Kista.

Entrén totalförstördes och ytorna omkring fick stora skador. Ingen person ska dock ha kommit till skada.

– Det var en kraftig explosion. Det är omfattande skador på den här byggnaden – entrén och våningsplanet över, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen var på plats med hundpatruller, nationella bombskyddet, kriminaltekniker och andra utredningsresurser under morgonen och förmiddagen.

– Det har varit en jätteinsats på platsen och vi fortsätter arbetet under dagen för att samla information om den här händelsen. Vi har gjort en teknisk undersökning, vi inventerar tillgången till övervakningsfilmer, vi håller vittnesförhör och gör andra utredningsåtgärder, säger Anna Westberg.

Kan man koppla händelsen till den senaste tidens våldsdåd i Stockholmsområdet?

– Det är självklart något vi undersöker, vilket vi alltid gör med grova brott av det här slaget – om det kan finnas koppling till andra ärenden. Just nu kan jag varken bekräfta eller avfärda kopplingar. Vi har givetvis information, men som jag inte kan dela med mig av. Vi undersöker även motivbilden, men jag kan inte berätta mer än så, säger Anna Westberg.

En stor grupp poliser arbetade i Kista under onsdagsförmiddagen.

En stor grupp poliser arbetade i Kista under onsdagsförmiddagen.

Mikael Andersson

"Overkligt och fruktansvärt"

Den drabbade fastigheten rymmer flera olika företag, bland annat KTH och annan utbildningsverksamhet och restauranger.

Ester Sorri står vid avspärrningarna inne i byggnaden en våning upp från den drabbade entrén, och blickar ned mot förödelsen och glassplittret som täcker golvet.

Hon arbetar som SFI-lärare här, och skulle egentligen undervisa i dag.

– Det är helt overkligt och fruktansvärt. Jag har hört av mig till mina anhöriga och sagt att jag mår bra, och nu försöker jag finnas här för studenterna. Många är väldigt rädda och omskakade, de flesta som kommer hit vill gå hem direkt igen, vissa har ju upplevt sådant här i länderna de kommer från. Jag kommer vara kvar under dagen och så får de som vill stanna välja att göra det. Men det blir en annorlunda dag, säger hon.

Hennes elev Jessica Usembor står bredvid.

– Jag känner bara rädsla, jag är rädd, jag brukar vara här varje dag. Det här är inte roligt, jag kommer nog gå hem, säger hon.

Håller öppet

Afram Alptekin arbetar i en restaurang lite längre bort i samma byggnad. De kommer hålla öppet som vanligt under dagen.

– Det är rent ut sagt för jävligt att man gör så här. Det är så tråkigt för alla som drabbas, oskyldiga människor och företag. Jag tror det här kommer skrämma bort folk från Kista, tyvärr.

Han tycker det är obehagligt att det inträffat så nära inpå.

– Det är läskigt att det händer så ofta nu för tiden, och att man aldrig vet var det kan hända. Men man blir inte förvånad längre. Man vill ju bara att de ska ta dem som spränger på bar gärning, få bort dem från gatan.

Afram Alptekin arbetar en bit bort i den drabbade byggnaden.

Afram Alptekin arbetar en bit bort i den drabbade byggnaden.

Emma Löf Hagström

Ingen gripen

På onsdagsförmiddagen hade ingen gripits för händelsen. Polisen utreder det hela som allmänfarlig ödeläggelse.

Anna Westberg meddelar att polisen kommer ha personal på plats under hela dagen, ifall någon har något att berätta om händelsen eller vill prata i allmänhet.

– Även om utredningsåtgärderna blir klara kommer vi ha poliser där för trygghetsskapande åtgärder, säger hon.

Entrén till byggnaden fick stora skador i sprängningen.

Entrén till byggnaden fick stora skador i sprängningen.

Mikael Andersson