66 kilo amfetamin ska ha körts ut till olika adresser i Stockholmsområdet. En man står åtalad för att ha köpt in knarket. Foto: Kollage Mitt i Stockholm

Åtalas för att ha köpt 66 kilo amfetamin

En man i 25-årsåldern ställs inför rätta i Solna tingsrätt. Han misstänks för att ha köpt 66 kilo amfetamin i syfte att sälja drogerna.

  • Publicerad 14:47, 18 aug 2021

En man från Sundbyberg åtalas för att ha köpt stora mängder amfetamin våren 2020. Han har inte bara köpt drogerna utan även sett till att knarket har körts till olika adresser i Stockholms län, enligt åklagaren.

– Jag menar att han, med andra, har köpt ett parti om minst 66 kilo som han haft på en lagerplats, Sedan har man anlitat en man att åka till kunder på olika adresser med allt från 5 till 25 kilo, säger Eva Wintzell, kammaråklagare.

Kurirverksamhet

De 66 kilona amfetamin skickades enligt åtalet ut till andra delar av Stockholm och Eskilstuna. Den största delen – 25 kilo – transporterades till Vällingby och redan i fjol kunde en inblandad man dömas för att ha levererat 20 kilo till en adress i Sollentuna.

Encro-bevisning

Men först nu åtalas mannen från Sundbyberg som åklagaren menar är högre upp i näringskedjan.

– Det här ett så kallat Encrochat-ärende, så det tog lite tid innan vi kunde identifiera vem som var användaren av ett visst Encro-konto som jag menar är knutet till honom, säger Eva Wintzell.

Del av en organiserad brottslighet

Brottet ska enligt åklagaren ses som synnerligen grovt eftersom det har varit en del i en verksamhet som är organiserad och har som syfte att i stor omfattning handla med narkotika i stora mängder.

– Den som är högre i hierarkin befattar sig aldrig fysiskt med narkotikan utan har andra som får vara lagerhållare eller chaufförer, säger Eva Wintzell.

Mannen åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och för penningtvättbrott. Rättegången inleddes på tisdagen och pågår under veckan.

Mitt i har sökt den åtalade mannens försvarsadvokat.

Hit skickades knarket enligt åtalet

25 kilo amfetamin till okänd person i Vällingby i mars 2020.

6 kilo amfetamin till okänd person i Eskilstuna i april 2020.

10 kilo amfetamin till okänd person i Järfälla i april 2020.

5 kilo amfetamin till okänd person i Upplands-Bro i april 2020.

20 kilo amfetamin till en man i Sollentuna i maj 2020.

Visa merVisa mindre