Solen glittrar i Järlasjön när Rose-Marie Nykvist, 58, från Henriksdal solar på badbryggorna i Kyrkviksparken. Hon häpnar över hur mycket pengar Nacka kommun har lagt på att utreda projekt som inte blir av.

– Helt galet! De verkar ju inte ha koll. Lägg pengarna mer grönt i stället, mer parker och trädgårdar. Jag förstår inte hur de kan låta det gå så långt. Idiotiskt!

Bakom byggstaket på Järlaleden intill råder stiltje. Sedan i januari har kommundirektör Victor Kilén stoppat det fortsatta bygget av Kyrkviksparken med dagvattenrening vid de populära badbryggorna eftersom byggkostnaderna har skenat. Kommunen gav beskedet via sin hemsida under förra veckan, strax efter att Mötesplats Nacka och överdäckningen av Värmdöleden stoppades efter att den beräknade kostnaden hade ökat från 2 till 8,5 miljarder kronor.

– Kyrkviksparken har kostat för mycket utan att vi har fått något tillbaka. Anläggningsenheten har attesterat fakturor utan att kontrollera vad vi har fått. I stadsutvecklingsprocessen har vi slösat med skattepengarna, säger Victor Kilén.

”Idiotiskt”, säger Rose-Marie Nykvist, 58, från Henriksdal om alla stoppade byggen.

”Idiotiskt”, säger Rose-Marie Nykvist, 58, från Henriksdal om alla stoppade byggen.

Johan Kristensen

100 procent över budget

En styrgrupp ledd av trafik- och fastighetsdirektör Poa Hellqvist har tagit över projektet. Och Victor Kilén har anlitat revisionsfirman KPMG att granska vad som har gått snett. Revisorerna ska även granska kommunens projektet Stadshusparken som ska byggas på Järlahöjden. Innan någon spade har satts i marken har det projektet kostat 7,1 miljoner kronor.

– Där har vi har dragit över budget med 100 procent. Man fick tre miljoner men utredde det för sex miljoner. Har man nått ett budgettak ska man inte fortsätta att attestera fakturor utan eskalera det till mig eller närmaste chef. Det är ett mönster som vi måste få bukt med. Vi ska ha mest pang för pengarna i Nacka, säger Victor Kilén. 

Mansour Rahimi, 73, från Järla sjö har tidigare varit politiker i Nackalistan, jobbat som fritidspedagog och utsågs 2001 till Årets Nackabo för sitt engagemang kring ungdomar i Orminge. Han är besviken. 

– De som styr tänker inte på Nackaborna utan bara på de stora byggföretagen. De bygger bara bostäder som är alldeles för dyra för vanligt folk. De borde i stället bygga fler idrottsplatser, speciellt i Sickla där de dribblar med bredden på fotbollsplanen för att kunna bygga fler bostäder.

”De som styr tänker inte på Nackaborna utan bara på de stora byggföretagen”, säger Mansour Rahimi, 73, från Järla sjö.

”De som styr tänker inte på Nackaborna utan bara på de stora byggföretagen”, säger Mansour Rahimi, 73, från Järla sjö.

Johan Kristensen

”Behöver ett omtag”

Enligt Jessica Hjerpe, chef för kommunens anläggningsenhet, räknade kommunen med att få betala 87 miljoner kronor för Kyrkviksparken. Hittills har projektet kostat drygt 61 miljoner kronor varav kommunen har fått stå för 45 miljoner. Resten har bekostats av kommunala Nacka vatten och avfall och bidrag från Naturvårdsverket.

Jessica Hjerpe hoppas att en ny lösning för Kyrkviksparken kan presenteras i höst.

– Kostnaden har blivit avsevärt mycket högre och därför behöver vi ta ett omtag, säger hon.

Julia Kosarian, 42, hissar dottern Stella, 6 månader, i luften. Hon är bedrövad över de stoppade byggprojekten.

– Tråkigt att de har använt upp pengar som inte går till någonting. Men det hade ju blivit ännu dyrare om de hade fortsatt. Jag tycker att det byggs för mycket i Nacka. Men samtidigt förstår jag det för det är en fin, bra och populär kommun där många vill bo, säger Julia Kosarian.

”Tråkigt att de har använt upp pengar som inte går till någonting”, säger Julia Kosarian, 42, med dottern Stella, 6 månader.

”Tråkigt att de har använt upp pengar som inte går till någonting”, säger Julia Kosarian, 42, med dottern Stella, 6 månader.

Johan Kristensen

Tidigare under våren har Nacka även stoppat upphöjningen av Saltsjöbanan. Där hade kostnaderna stigit från 280 miljoner kronor till 1,2 miljarder kronor.

Mitt i:s granskning visar att de fyra stoppade projekten har kostat skattebetalarna närmre 450 miljoner kronor – hittills. Kyrkviksparken och Stadshusparken bedöms ändå genomföras. Kostnaderna för Mötesplats Nacka och upphöjningen av Värmdöleden uppgår till 381 miljoner kronor. Det är mer pengar än vad kommunen har räknat med att Nya Näckenbadet ska kosta. I november 2022 beviljade kommunen totalt 338,6 miljoner kronor för simhallsbygget.

– Har vi ordning och reda från början så ska vi inte hamna i det här. Det är förgäveskostnader – pengar vi har förbrukat men vi får ingenting för det, säger Victor Kilén.

”Jag får inte supermycket förtroende för de som sitter på pengarna när det läggs på saker som det ändå inte blir något av”, säger Elina Kouthoofd, 28, från Ekudden som hoppades att byggena skulle ha genomförts.

”Jag får inte supermycket förtroende för de som sitter på pengarna när det läggs på saker som det ändå inte blir något av”, säger Elina Kouthoofd, 28, från Ekudden som hoppades att byggena skulle ha genomförts.

Johan Kristensen

”Måste utreda ordentligt”

Före midsommar ska revisionsbyrån redovisa sin granskning för Victor Kilén.

– Jag vill reda i om det är ett systemfel inom stadsutvecklingsprocessen. Hur kan så många olika projekt bli så ofantligt mycket dyrare? Antingen har man räknat fel eller fått in fel data. Jag misstänker ett systemfel i styrningen. Men det kan ju vara så att varje projekt enskilt är oerhört komplicerat och av helt olika skäl oförutsägbara. Jag vet inte utan måste ha mer information, säger Victor Kilén.

Elina Kouthoofd, 28, från Ekudden, promenerar förbi Kyrkviskparken med hunden Loke, 8. Hon hade velat att byggprojekten genomfördes.

– Det var ju förmodligen så de ville ha det därför är det synd att det inte går att genomföra. Jag får inte supermycket förtroende för de som sitter på pengarna när det läggs på saker som det ändå inte blir något av. De borde ju haft en bättre kalkyl från början. Jag blir inte överraskad men det är ändå trist. 

Anton Knopff, 37, från Järla Sjö, väger orden när han ska beskriva kommunens havererade byggprojekt.

– Imponerade slarvigt! Vi är ju en kommun av byggprojekt. Det är dags att göra klart något innan man börjar på nästa. Vill man bara bygga, bygga, bygga blir det ju dyrt till slut.

”Imponerade slarvigt”, säger Anton Knopff, 37, från Järla Sjö om Nackas alla inställda byggprojekt.

”Imponerade slarvigt”, säger Anton Knopff, 37, från Järla Sjö om Nackas alla inställda byggprojekt.

Johan Kristensen

”Urholkat kommunes ekonomi”

Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) är kritisk till att flera byggprojekt har stoppats.

– Det här visar tydligt på Moderaternas oförmåga att leda och styra kommunen. De har sålt Nackas välfärdsfastigheter och skrivit långa och dyra hyresavtal, sålt mark och sänkt skatten vilket har urholkat kommunens ekonomi.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) har ett annat sätt att se på saken.

– Flermiljardsprojekt måste du utreda ordentligt. Det kostar pengar. Sedan ska man inte betala mer pengar än nödvändigt. Ansvarsfulla politiker har ambitioner och vilja att utreda men vågar också bromsa när det blir alldeles för dyrt.