– Här är det. Jag kan inte hämta posten för de känner vibrationerna och då blir de irriterade, säger Danderydsbon Bo Eriksson och visar getingboet, under ett litet tak ovanför brevlådan.

Han har blivit stungen flera gånger i sommar. Först fyra gånger vid ett och samma tillfälle när han skulle hämta posten, sedan ytterligare två gånger dagen därpå.

Inför saneringen har Danderydsbon Bo Eriksson märkt ut tydligt var getingarna håller till – rakt ovanför brevlådan.

Inför saneringen har Danderydsbon Bo Eriksson märkt ut tydligt var getingarna håller till – rakt ovanför brevlådan.

Stefan Källstigen

– Ett par flög in under t-shirten berättar han. Jag har aldrig någonsin haft problem med getingar tidigare och jag har bott här i 56 år.

Kanske har det att göra med att det i år är ovanligt många getingar, vilket intygas av de bekämpningsbolag Mitt i pratar med.

– Svaret för Sverige generellt är ”ja” och specifikt för Stockholm och Östersjökusten definitivt ”ja”, säger Simon Dott, assisterande operativ driftchef på Nomor.

– Upplevelsen är att det nog är den högsta takten anmälningar totalt sedan den förra stora

getingsommaren 2016, säger han.

Getingarna bygger sina bon av trä som de tuggar till pappersmassa.

Getingarna bygger sina bon av trä som de tuggar till pappersmassa.

Stefan Källstigen

På Anticimex har man ungefär samma bild:

– Jamen så är det. Jämfört med samma period förra året har vi hittills i år gjort 5 000 fler saneringar i hela Sverige, säger Riadh Ouahchi, servicechef.

Dubbelt så många

Enbart i Stockholms län vittnar båda bolagen om runt dubbelt så många getingärenden hittills, jämfört med samma period förra året.

– Getingarna har helt enkelt haft en bra sommar. Det var en trög start, men sedan har värmen varit positiv, så det har varit rätt perfekt för dem, säger Riadh Ouahchi.

Men för getingarna vid Bos brevlåda är det slut på det roliga nu. För 2–3 veckor sedan anmälde han boet och nu ska det bort.

Sommarvikarien William Granath från Anticimex står för insaten som bara tar några sekunder. I full skyddsmundering kan han gå fram helt lugnt till boet och spreja gift i öppningen. Då slås hela samhället snabbt ut.

En klick gift i ingången tar kål på hela boet vid Bos brevlåda.

En klick gift i ingången tar kål på hela boet vid Bos brevlåda.

Stefan Källstigen

– Det känns skönt, säger Bo Eriksson och får en kort lektion i förebyggande arbete:

– Det gäller att ha koll tidigt när boet är litet som en pingisboll. Då kan man ta bort det själv. Man kan även sätta upp nät där man inte vill ha bon, säger Riadh Ouahchi.

Getingar gör nytta

Däremot avråder Anticimex från att ta bort bon om det inte är absolut nödvändigt.

”Getingar är ett nyttodjur som pollinerar och är viktiga för samhället. Sitter boet inte illa till ser vi helst att man låter det vara”, skriver bolaget.

– Getingar dricker nektar som flygbränsle. De pollinerar också, men inte lika mycket som humlor och bin, bekräftar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

Annica Roos/Naturhistoriska riksmuseet

– Men till skillnad mot bin och humlor matar getingarna sina larver med insekter. Så de fångar många insekter – exempelvis larver som annars skulle käka de växter vi vill ha kvar i trädgården.

Vad avgör om det blir många getingar?

– Jag vet att det talats om tvåårscykler, men det troligaste är att de är väldigt väderberoende.