På grund av Slussenbygget kan Nacka-Värmdöbussarna inte längre använda dagens tillfälliga terminal, därför ska en ny terminal byggas längre bort. Först talades det om 400-500 meter från Slussen, nu är förslaget 600 meter.

Det här upprör både Nackas och Värmdös politiker som nu har skickat en gemensam skrivelse till Stockholm stad där de kräver att staden tänker om.

"50 000 personer passerar Slussen på väg till och från jobbet och skolan varje dag. Det är helt avgörande att denna knutpunkt fungerar smidigt för alla Nacka- och Värmdöbor, men också för alla Stockholmare som åker till Nacka och Värmdö för att arbeta, handla eller till sina fritidshus. Och det måste vara en terminal som fungerar tills tunnelbanan till Nacka är på plats, vilket nu ser ut att bli år 2030" säger de i skrivelsen, som är undertecknad av alla partier i de två kommunerna, och fortsätter:

"Det nuvarande förslaget skulle innebära att många äldre och personer med funktionshinder som har svårt att gå i praktiken inte kan åka kollektivt. Sannolikt skulle denna lösning leda till att fler väljer bilen och därmed kommer trängseln i Stockholms innerstad att bli ännu större."

– Jag hoppas att Stockholms förtroendevalda nu hörsammar det mycket tydliga budskap som vi i bred enighet skickar från Värmdö och Nacka, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

En ny tillfällig terminal ska vara klar i maj 2024 och nya bussterminalen i berget ska vara klar i augusti 2025.

Bussterminalen flyttas igen – 600 meter från Slussen

600 meter. Så långt får pendlare från Nacka och Värmdö att gå från den tillfälliga bussterminalen till Slussen nästa år.

– Karin Wanngård (S) slänger Nackaborna under bussen, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).

Bygget av den underjordiska terminalen för Nacka- och Värmdöbussarna inne i berget vid Slussen har blivit minst två år försenad. Förseningen påverkar hela Slussenprojektet. Eftersom Stadsgårdsleden ska däckas över kan bussarna inte längre använda den nuvarande tillfälliga terminalen. Som Mitt i har berättat tidigare behövs en ny tillfällig terminal – längre bort från Slussen. 

Klar 2024

Det första förslaget var en plats vid Stadsgårdskajen i höjd med Birkaterminalen, 400-500 meter från Slussen. Nu avslöjar Svd att terminalen hamnar ännu längre bort: vid Fotografiska, omkring 600 meter från Slussen.

Arbetet påbörjas i januari 2024 och ska vara klart i maj samma år.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är upprörd. Han fick själv nyheten via media. 

– Det är rätt arrogant. Det är Nackas pulsåder det handlar om som de tränger ihop och vi får läsa om det i tidningen. 

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är upprörd över att den tillfälliga bussterminalen flyttas ännu längre från Slussen.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är upprörd över att den tillfälliga bussterminalen flyttas ännu längre från Slussen.

Johan Kristensen

”Måste lägga korten på bordet”

Nackas kommuntjänstemän har sökt Stockholms exploateringsenhet för att försöka få en förklaring. Mats Gerdau kräver ett möte med Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

– Karin Wanngård måste lägga korten på bordet. Varför kan man inte lägga terminalen på pontoner som det tidigare var planerat? Nu ska alltså 50 000 resenärer fotvandra till tunnelbanan. Vi ska verkligen göra allt för att ändra på det här.

Mitt i har sökt Karin Wanngård för en kommentar. Hon hänvisar till exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S). Han skriver i ett sms till Mitt i:

”Moderaterna i Stockholm har allvarligt brustit i den politiska styrningen av projekt Slussen. En av konsekvenserna blir att den nya bussterminalen i Katarinaberget både försenas och fördyras. Det i sin tur innebär att den tillfälliga bussterminalen måste flyttas, vilket varit känt en längre tid. Exploateringskontoret har en kontinuerlig dialog med Nacka kommun och jag är övertygad om att varken Nackabor eller stockholmare vill drabbas av ytterligare förseningar. Men jag är förvånad över att Mats Gerdau inte har hört av sig till mig om han på riktigt vill diskutera frågan. Han har mitt nummer, han vet var mitt kontor ligger, det är bara att höra av sig. Om han nu värnar om Nackabornas bästa framför att göra billiga politiska poänger.”

Den tillfälliga bussterminalen hamnar nästa år borta vid Fotografiska, 600 meter från Slussen.

Den tillfälliga bussterminalen hamnar nästa år borta vid Fotografiska, 600 meter från Slussen.

Pekka Pääkkö

Bussterminalen flyttas igen – 600 meter från Slussen

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) upprörd ✔ ”Karin Wanngård (S) slänger Nackaborna under bussen”