Helena Fjellgren, 39, har nyss flyttat till Färentuna från Lofsdalen med sin familj.
Pekka Pääkkö
20250109151138
20250109142515
2025-01-09
15:11
2025-01-09 14:25
Hur länge snön ska ligga på Mälaröarna vet ingen. Men så länge kylan håller i sig går det att åka både längskidor, skridskor och slalom. Niklas Ylipää, representant för Mälarö SOK:s skidsektion, hoppas att många ska ge sig ut i spåren.
På nyårsafton kom vintern till Färingsö. Nästan så att Helena Fjellgren, nyinflyttad i Färentuna, tog med sig snön från Lofsdalen som hon och hennes familj flyttade från strax innan årsskiftet.
– Det verkar supermysigt här, lite som att bo på landet fast det är i Stockholm, säger hon.
Möjligheterna till ett aktivt friluftsliv är anledningen till att det blev just Ekerö kommun som flytten gick till. Och vinteraktiviteter finns det gott om. Under de kommande veckorna ska Helena Fjellgrens barn bland annat börja på skidskola.
Bröderna William, 9, och Vidar, 7, har nyss flyttat till Färingsö.
Pekka Pääkkö
Sönerna William, 9, och Vidar, 7, bekantar sig med de nya omgivningarna och har redan hittat ett bra klätterträd.
– Det finns allt man vill ha, så det ska nog bli bra, säger Helena Fjellgren.
Hoppas på många åkare
Som alltid är det osäkert hur länge kylan stannar. Men så länge snön ligger finns det flera möjligheter till att åka skridskor och skidor, både slalom och längd, i kommunen.
I samarbete med Ekebyhovsbacken driver föreningen Mälarö SOK Ekebyhovs konstsnöspår, som förhoppningsvis kan öppna till helgen den 11 januari om vädret tillåter. Föreningen sköter även naturspåren vid Jungfrusundsåsen, där mer snö behövs just nu för att skidorna inte ska fastna.
Niklas Ylipää hoppas att många ska ge sig ut i spåren och komma på Mälarö SOK:s aktiviteter.
Stefan Källstigen
– Förhoppningen är att vi får ut många åkare i skogen som använder spåren. Om intresset ökar och efterfrågan är stor kan vi bygga längre banor, säger Niklas Ylipää, representant för Mälarö SOK:s skidsektion.
Några av vinteraktiviteterna
Ekebyhovsbacken, Ekerö
Utförsåkning. Ekebyhovsbacken, med sina fyra nedfarter, har öppet från 10 januari efter uppehåll efter nyår för snöproduktion. Alla som åker behöver ett giltigt skipass, priserna går att hitta på Ekebyhovsbackens hemsida.
Längskidor. Konstsnöspåret på ängen nedanför slalombacken har öppet om vädret och snöläget tillåter. Vintern 2025 siktar spåret vara 1,5–2,5 kilometer långt. Spårkortet kostar 120 kronor per dag, för barn upp till 16 år är det gratis.
Tranholmen, Ekerö
Skridskor. Den 7 januari öppnade skridskobanan vid Tranholmen upp för säsongen. En 800 meter lång slinga är upplogad, när isförhållandena tillåter förlängs banan med slingor till Närlundabadet och till Busviken. Banan är öppen hela veckorna men det mesta underhållet sker inför helgerna.
Jungfrusundsåsen (Knalleborg), Ekerö
Längdskidor. Fem spår när vädret tillåter på längder från 0,6 till 10 kilometer, varav ett på 2,8 km är upplyst till klockan 22. Spåren börjar vid Ekebyhovssbackens västra nedfart.
Vikingahallen, Ekerö
Skridskor. Begränsade tider för allmänhetens åkning. Skridskodisco på fredagar klockan 18.00–20.30. Vid Träkvistavallen i Ekerö.
Stenhamra, Färingsö
Längdskidor. Ett upplyst naturspår på 2,5 kilometer. Bakom Uppgårdsskolan.
Allhallen, Färingsö
Skridskor. Begränsade tider för allmänhetens åkning. Skridskodisco på lördagar klockan 16.30–19.00. Vid Svanängens IP i Skå.
Källa: Ekebyhovsbacken, skidspår.se, Friluftsfrämjandet, Ekerö kommun
Om intresset ökar och efterfrågan är stor kan vi bygga längre banor.