Det var strax efter 01.30 natten till måndag som polisen fick in larm från en familj i Odenslunda, som tycktes ha hört skottlossning.

– När vi kom till platsen kunde vi konstatera att det stämde, någon har skjutit på dörren som går in i huset, säger polisens vakthavande befäl Sylvia Oldin.

Ingen person skadades fysiskt men polisen utreder händelsen som mordförsök.

När Mitt i besöker området dagen efter syns inga tydliga spår av händelserna. Avspärrningarna är borta, solen gassar het och de flesta är på jobbet eller håller sig inne.

Vi stöter på en kvinna som bor i området.

– Jag var vaken och hörde plötsligt något som lät som ett skott, följt av två snabba skott. Det kändes väldigt märkligt, man kunde inte riktigt ta in det, säger hon.

Lugnt område

Den här delen av Odenslunda byggdes på 1960-talet och består till största delen av villor och kedjehus.

– Vi har bott här sedan mitten av 1980-talet och aldrig varit med om något liknande. Våldet som pågår nu har inte påverkat mig direkt, men jag tycker bara att det är hemskt.

Hon berättar att en nära släkting bor några hundra meter från den kraftiga explosion som inträffade vid ett radhus i Hässelby i mars.

– Det känns obehagligt, nu börjar våldet bli urskillningslöst.

Hon tycker inte att rättssystemet klarar av att få bukt med de gängkriminella.

– Situationen måste lösas på något sätt. Det bästa vore om man kunde få bort dem från gatorna. Så länge de sitter inne gör de ju ingen skada.

Hon känner sig inte rädd när hon går ut, men tänker på framtiden.

– Hur ska det blir för barnbarnen när de växer upp? Vad har vi för samhälle då?

Många barnfamiljer bor i området där en villadörr besköts natten till måndagen.

Många barnfamiljer bor i området där en villadörr besköts natten till måndagen.

Mikael Andersson

En hundägare på promenad stannar till.

– Våldet kryper verkligen nära nu. Jag skulle önska att det fanns både kvarterspolis och områdespolis ute och patrullerade, som när man var liten. Jag tror det skulle göra stor skillnad om polisen syntes mer.

Längre nedåt gatan får vi några ord med en barnfamilj, som också vill vara anonym.

– Jag blir chockad över att det händer här, det känns så lugnt här. Det är fullt med barnfamiljer i området, säger mamman.

Hon känner att hon håller på att bli avtrubbad av det pågående våldet i Sverige.

– Det tråkiga är att man knappt reagerar längre när man läser om en skjutning. Och nu har den hänt nära oss.

Tidigare händelser

Upplands Väsby har inte varit förskonat från vårens våldsvåg i Stockholmsområdet. I januari ägde en explosion rum i en port i Runby, i april anmäldes en skottlossning i Runby och i maj inträffade en misstänkt skottlossning och en explosion i Väsbyskogen.

Förra veckan sköts fyra personer i Farsta, varav två avled. I Solna skadades två män i en skottlossning och på lördagen inträffade en sprängning i ett trapphus i Sundbyberg.

Ser ni någon koppling mellan de tidigare händelserna och den senaste i Odenslunda?

– Det är för tidigt att svara på. I utredningsarbetet tittar vi på andra händelser för att se om det finns samband, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Vid denna tidnings pressläggning var ingen person gripen.