Ensamma. Adam "Bello" Belalia och hans tvilling Adel Belalia tränar helt på egen hand i väntan på proffsdebuten. De beskriver sig själva som snabba boxare med "enorma vinnarskallar". "Det finns inget bättre än adrenalinet under en match", säger Adam. Foto: Claudio Britos

Västerortsbröder på väg mot proffsdebuten

"The twin takeover" kan vara här. De 23-åriga boxningstvillingarna Adam och Adel Belalia från Hässelby sporrar varandra i jakten på den stundande proffsdebuten. "Målet är att bli världsmästare", säger Adam.

  • Publicerad 07:40, 25 jan 2022

Att vinna i ringen är som en drog för mig.

Väggarna inne i klassiska Stockholms Arbetares IF boxningslokaler i Birkastan går i blått, rött och gult. Hög amerikansk hiphop-musik ackompanjerar slagen. Väggarna pryds av gamla boxningsaffischer och vimplar. Bilder finns på Ingo Johansson. Den typiska, slitna boxningslokalen värnas av AIF.

Tränar på egen hand

På källarplanet pågår den ordinarie måndagsträningen för klubbens matchboxare. Men det är en miljö som Adam Belalia känner sig färdig med. På högsta våningen hoppar den klubblöse 23-åringen outtröttligt omkring i en ring och skuggboxas för sig själv.

Proffsliv. Pengar går att tjäna om Adam och Adel lyckas bra. Svenska stornamnen Badou Jack och Otto Wallin går matcher som är värda mångmiljonbelopp. "Stora amerikanska tv-kanaler delar till exempel ut kontraktsförslag i miljonklassen mot att boxaren går ett antal matcher", säger Adam. Foto: Claudio Britos

Sporadiskt avbryter han med slagserier mot de två säckarna intill.

– Hade jag varit med därnere hade de fått så mycket stryk att det knappast vore kul för dem, säger Adam, som går under smeknamnet "Bello".

Ögonen glittrar och det stora leendet är aldrig långt borta.

– Jag behöver den bästa sparringen jag kan få, säger han i en andningspaus.

Stark utveckling

Direkt hoppar han upp igen med nya attacker mot ena säcken.

– Dusch, dusch, dusch! frustar han.

En, två gånger om dagen tar han sig iväg från hemmet i Solna och tränar. Efter fyra, fem år med stark utvecklingskurva väntar proffsdebuten i år. Nu ska han få tjäna pengar på sin talang.

– Innan sommaren ska debuten ske, om jag själv får bestämma, säger han.

Vid sin sida har han tvillingbrorsan Adel Belalia. Han är också boxare, bosatt i Sundbyberg, och har en snarlik amatörkarriär som Adam bakom sig. Båda började träna i mitten av tonåren. Även Adels proffsdebut väntar i år.

Boxats i Östeuropa

– Vi har gått matcher i Ryssland, Polen och Estland. Boxningen i Östeuropa är mycket hårdare och snabbare, och den har vi tagit till oss, säger Adel.

Hässelby-bröder. "Familjen har väl inte riktigt backat upp en. De tycker man ska arbeta med något vanligt eller skaffa en utbildning. De är inte så lättimponerade heller", säger Adel Belalia (till höger). Foto: Claudio Britos

Solo. Att snöra på sig boxningshandskarna är en utmaning när man tränar på egen hand. Något Adam Belalia ständigt blir påmind om. Foto: Claudio Britos

För Adels del har de långt gångna drömmarna om proffslivet överlevt skadorna.

– Mycket handlar om att ha disciplin. Vi måste "stay on our line". Vi fyller veckorna med löpning, styrke- och uthållighetsövningar, skuggboxning och sparring. Vi är själva men har varandra, säger Adel.

– Vi är vinnarskallar, flikar Adam in.

Tränaren Jurj Dirrell är den enda de tar hjälp av.

– Han gör oss till tekniskt skickligare boxare och är tuff. Jag kan ha kört jättehårt i 45 minuter. Vara helt färdig. Då kan Jurj säga att jag ska ut och springa 1,5 timme, berättar Adam.

Slogs som unga

Att det blev boxning tror tvillingarna beror på stökigheter med jämnåriga i uppväxten i Hässelby. Tjafs runt Åkermyntan skedde titt som tätt, berättar Adam.

– Jag gillade att slåss. Jag hade aggressioner inom mig. På boxningen fick jag utlopp för det. Nu känner jag mig lugn, helt utmattad, efter att ha boxats. Hade jag inte hittat boxningen vet jag inte vad som hänt. Att vinna i ringen är som en drog för mig.

Proffsboxningens mecka är USA. Råtalangen finns i Östeuropa. Och världens bästa boxare är just nu britter. Vart bröderna vill flytta vet de inte än, men gärna till värmen.

– Vi har satsat 100 procent på att bli proffs. Nu är det närmare än någonsin. Det är dags för "The twin takeover", säger Adam med ett skratt.

Guld. Adel Belalia och Adam "Bello" Belalia efter Adams SM-guld 2020. Foto: Privat

Detta är Adam "Bello" Belalia

Ålder: 23 (född 24 mars 1998).

Från: Hässelby.

Bor: Solna.

Styrkor: "Många! Lösningsorienterad, försöker slå på utsidan och använda min räckvidd så att motståndaren inte når mig. Försöker bli så lite träffad som möjligt."

Meriter: Svensk mästare 2020. Prisad som bästa herrboxare på Djurgårdens boxningsgala i mars 2019, efter att letten Arturs Karnaleels kastat in handduken efter två ronder. Gått över 70 matcher som amatörboxare.

Klass: Mellanvikt.

Vikt: 75 kg.

Längd: 1.90.

Visa merVisa mindre

Detta är Adel Belalia

Ålder: 23 (född 24 mars 1998).

Styrkor: "Jag har snabbheten och kreativiteten som min styrka. Jag håller ett väldigt högt tempo."

Från: Hässelby.

Bor: Sundbyberg.

Meriter: Svensk landslagsboxare. Slagit polska mästerskapens trea. Tagit SM-guld och SM-silver (2019 respektive 2017). Utsedd till bästa boxare på SM 2019. Har gått 120 matcher som amatörboxare. Utsågs till månadens seniorboxare december 2019 av Svenska boxningsförbundet.

Klass: Weltervikt.

Vikt: 69 kilo

Längd: 1.80.

Visa merVisa mindre