Botkyrka fick nämligen ett rekordlågt valdeltagande till kommunfullmäktige i år – från att 71,4 procent av de röstberättigade röstade i förra valet till 64,6 procent i år.

Nu påbörjas arbetet med att analysera vad det kan bero på.

– Det är alltid viktigt att gå igenom det för att göra förändringar och förbättringar inför nästa val. Men de slutsatser vi kan dra redan nu är att valdeltagandet ökade under förtidsröstningen i norra Botkyrka, säger Thomas Jansson, chef på Botkyrkas valkansli.

Sms uppmanade att rösta

Än är det för tidigt att säga vad den initiala ökningen beror på, eller vad som gjort att det inte höll i sig. Men en rimlig förklaring, tror Jansson, är att kommunen gjort en rad satsningar på att öka valdeltagandet i år.

– Nytt för i år är att vi vid tre olika tillfällen skickat ut sms till boende i områden i norra Botkyrka och Storvreten där vi uppmanar folk till att rösta. Vi har också haft något som vi kallar för "The big vote" – en röstningstävling mellan Alby, Fittja och Hallunda-Norsborg under förtidsröstningsperioden som har gått att följa på flera digitala skärmar på medborgarkontor, bibliotek, utanför Ica Maxi Botkyrka och lokala restauranger.

The big vote tror Jansson också lär följa med till nästa val.

"Hot mot demokratin"

Men det finns också de som uppenbart vill sabotera röstningen, tror Jansson.

Strax efter att förtidsröstningen drog igång, och Botkyrkas röstningsbussar skulle börja rulla ut, sattes de i brand, En händelse som är anmäld till både Valmyndigheten och Säpo.

– Vad som händer där är något som vidare utredning får visa. Oavsett är det en allvarlig händelse och ett hot mot demokratin, säger Jansson.

Även Salem gör ett historiskt dåligt valdeltagande – om än med bara någon enstaka procentenhet. Salems valdeltagande låg fortfarande över 80 procent i år.