Det är inte bara kronprinsessparet som väljer Värmdö, även Victorias faster, prinsessan Christina har ett sommarställe på Värmdö, eller närmare bestämt Ingarö.

– ­Hon har sitt sommarhus här ute sedan många år och medlemmar i kungafamiljen brukar besöka henne. Det ligger någonstans i Lillängsdal. Så vitt vi vet har hon kvar det, säger Ulla Skansén, ordförande i Ingarö hembygdsförening, och hänvisar till Ingaröbor som sett kungligheterna. 

Prinsessan Christina.

Prinsessan Christina.

Anna-Lena Ahlström/Kungl.Hovstaterna

Redan på 50-och 60-talet hade prinsessan Sibylla, Victorias farmor, sommarställe i Björnöreservatet, enligt Ulla Skansén.   

Kungen på årlig älgjakt på Värmdö

Tittar man ännu längre bak i tiden visar det sig att Värmdö har en historia av kunglig glans. Eller vad man nu vill kalla frekventa besök av kungahusets familjemedlemmar. 

Gustavsbergsbon Ingvar Pettersson, 88, berättar om när kung Gustaf V, Victorias farfars farfar, skulle ut på Värmdö och jaga i början av 1900-talet.

– Då uppmanades skogsarbetare och lantbrukare i Gustavsberg att gå ut i skogen och skrämma fram älgarna åt kungen, medan han satt på en stubbe och väntade. Även några från fabriken brukade få ledigt för att hjälpa till för det krävdes ju mycket folk för att göra det här. 

Ingvar Petterssons pappa var gipsgjutare på fabriken vid den tiden och hans morfar var skogsarbetare.

– Min morfar var med i dreven. Det var en stor händelse som ägde rum varje höst när Wilhelm Odelberg, som då drev Gustavsbergs porslinsfabrik, bjöd in till älgjakt. Man jagade i skogarna runt Lemshaga, Lugnet och Aspvik. Det sades att kungen vid de här tillfällena ibland övernattade på Farsta slott, hos Odelberg. 

Om det var kungen själv som fick träff eller hans två kungliga jägare som han hade med sig fick man aldrig veta, berättar han.

Finbesök på Porslinsmuseet

År 1863 besökte kung Karl XV Gustavsbergs porslinsfabrik ihop med sin hustru. Han var där för att inviga en ny ångbåtsbrygga framför Gula byggningen.

Kung Gustav VI Adolf på besök på Gustavsbergs porslinsfabrik och porslinsmuseet i Gustavsberg, här med Marianne Landqvist.

Kung Gustav VI Adolf på besök på Gustavsbergs porslinsfabrik och porslinsmuseet i Gustavsberg, här med Marianne Landqvist.

Stig A Nilsson/Värmdö kommun

Drygt hundra år senare, på 1970-talet, var Gustaf VI Adolf, Victorias farfars far, på besök hos Gustavsbergs porslinsmuseum, där dåvarande museichef, Marianne Landqvist, tog emot.

– Jag hälsade på honom och sedan visade jag honom runt på museet. Det var inget stort sällskap, han hade med sig kanske en eller två personer till bara. Många kändisar besökte museet på den tiden, allt från skådespelare och politiker till en och annan prinsessa. Varför det var så vet jag faktiskt inte, säger hon.

Det ska också nämnas att under 2000-talet har prins Carl Philip varit med och designat porslin åt Gustavsbergs porslinsfabrik.