De som inte har ögonen med sig missar det nog lätt. På Götgatan, vid Slussens t-baneuppgång, ligger ett pyttelitet galleri. Det omgärdas på var sida av reklamskyltar.

– Jag cyklade förbi här nästan varje dag. När det i vintras var som mest mörkt och tråkigt såg jag att skyltplatsen hyrdes ut. Här finns bara reklam överallt. Jag har inga problem med det, men jag såg en chans att få in tvådimensionell konst i det offentliga rummet, säger Ulf Sandlund.

Han gjorde slag i saken och startade Galleri Skåpet, som i princip bara är ett skyltutrymme.

– Jag säger att det är Stockholms minsta galleri utan att vara helt säker på det.

Ulf Sandlund plockar ner Carl-Magnus Lindströms utställning Wasteland, som hängde uppe till i måndags.

Ulf Sandlund plockar ner Carl-Magnus Lindströms utställning Wasteland, som hängde uppe till i måndags.

Pekka Pääkkö

Vill väcka nya tankar

Här kan konstnärer ställa ut sina alster till självkostnadspris. Enligt Ulf Sandlund är det viktigt att konsten har ett personligt avtryck. Som exempel håller han upp Carl Magnus Lindströms fotografi som föreställer en grushög i Skåne.

– Han ser vardagliga motiv på ovanliga sätt. Tar en välkänd miljö och väcker nya tankar. Det är idén med det här, att de som går förbi ska stanna till någon sekund och att det de ser ska väcka nya tankar.

Till vardags är Ulf Sandlund fotograf och bildproducent på Svt. Galleriet och stillbildsfotografi har han som hobby.

– Jag fotar döda saker. Övergivna hus, bilkyrkogårdar och döda djur på gatan. Det handlar ofta om det som är förgängligt och det tomrum som kommer efteråt.

"Det räcker inte att en bild exempelvis bara visar en fågel, det ska finnas ett personligt avtryck och perspektiv. Och det är ju det som gör konst förstås," säger Ulf Sandlund.

"Det räcker inte att en bild exempelvis bara visar en fågel, det ska finnas ett personligt avtryck och perspektiv. Och det är ju det som gör konst förstås," säger Ulf Sandlund.

Pekka Pääkkö

Minst i världen

Men så var det påståendet om att Skåpet är Stockholms minsta galleri. En snabb sökning på internet ger några alternativ på världens minsta. Det kan vara en ombyggd telefonkiosk i Seattle eller några skyltar med kurerad konst på Rhode Island. Men de ser större ut än Skåpet.

Också skånska Bromölla stoltserar med den internationella titeln, även de med en ombyggd telefonkiosk. Den har en yta på 0,75 kvadratmeter.

Galleri Skåpet är 20 centimeter djupt och 104 centimeter brett. Det ger en yta på 0,208 kvadratmeter. Men vad krävs egentligen för att något ska räknas som ett galleri?

– Så länge det är en plats där det går att ställa ut konst tycker jag det räknas, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

Är Skåpet då minst i världen?

– Det går ju förstås inte att gå in i. Om möjligt så får man lägga till ytan framför där man står för att titta. En skolängd får nog räknas in.

Även ståplats inräknat blir ytan mindre än 0,75 kvadratmeter.

Hur känns att världens minsta galleri öppnat på Södermalm?

– Jätteroligt. Ett mycket fint initiativ.