En utredning för ett par år sedan visade att den genomsnittliga kostnaden för en palliativ slutenvårdsplats är 6 475 kronor per dygn – medan ersättningen från Region Stockholm till vårdgivarna låg på 4 485 kronor.
Ersättningen höjdes då med 17 procent, till 5 247 kronor per vårddygn.
Men inflationen hade tagit fart och kostnaderna med den, och flera vårdgivare har uppgett att det är svårt att få det att gå runt.
Aleris, som har en palliativ vårdavdelning intill Högsätrahuset på Lidingö, kastar nu in handduken och med det försvinner 16 vårdplatser.
– Det skulle krävas en höjning av ersättningen med cirka tusen kronor per vårdplats. Det här är en personalintensiv vårdform och det krävs hög medicinsk kompetens, säger Therese Lindberg, verksamhetschef vid Aleris.
Talla Alkurdi (S) beklagar att den palliativa vården i Nacka och på Lidingö stängs ner.
Ingrid Johansson
Värdigt avslut
De har nu effektiviserat så långt det är möjligt, menar hon.
– Det går inte att ha för stora avdelningar och flerbäddsrum. Vi måste jobba lite annorlunda för att patienterna ska få ett värdigt avslut.
Kollegan från Capio, Linda Martinson, säger att den palliativa vården inte bara vårdar patienter utan också deras anhöriga, och att risken när palliativa slutenvårdsplatser stänger är att döende patienter skickas till akutsjukhus och "tvingas dra sitt sista andetag i en sjukhuskorridor".
Tanken var att även Capio skulle stänga den 30 juni, men fick tidigarelägga till den 15 maj då många i personalen redan hittat nya jobb.
Capios palliativa vård vid Dalens sjukhus och Sollentuna sjukhus blir dock kvar, och Aleris palliativ vård vid Handens sjukhus berörs heller inte av nedläggningen.
Det finns ett tiotal privata vårdgivare, samt regionen själv (SLSO), som erbjuder sluten palliativ vård runt om i länet. Totalt finns runt 230 vårdplatser.
Therese Lindberg, Aleris, menar att det inte går att effektivisera hur mycket som helst i den palliativa vården, då det handlar om att ge patienterna ett värdigt slut.
Ingrid Johansson
Tomma sängar
Men alla är inte belagda. Enligt sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S) ligger beläggningsgraden på 80-90 procent. Och eftersom den ersättning som regionen betalar till vårdgivarna är produktionsbaserad, så blir intäkterna därefter.
– Dessutom har det tillkommit nya vårdgivare, AccessCare i Solna med nio platser, Stockholms sjukhem i Bromma med 18 platser och SLSO i Solberga med åtta platser. Det leder till att andra verksamheter får det svårare ekonomiskt, säger hon.
Sluten palliativ vård är ett vårdval, med fri etableringsrätt.
– Det här är en snurr som inte är önskvärd. Vi kommer nu att be förvaltningen titta på vilka förändringar som kan behövas. Jag hade önskat att de inte lägger ner i Nacka och på Lidingö. Det finns ett värde i att ha vård utspridd över länet, säger Talla Alkurdi.
Vårdas kortare tid
Både Aleris och Capio säger att de länge varnat för att vården varit kroniskt underfinansierad under lång tid.
Att beläggningsgraden är såpass låg beror på att patienterna numera läggs in i ett senare skede och att medelvårdtiden därmed sänkts, och att den ökade omsättningen leder till att sängar blir tomma, förklarar Therese Lindberg.
– Dessutom ökar andelen äldre, så behovet av palliativ slutenvård kommer inte att minska, säger hon.