Stockholms Handelskammare har låtit konsultfirman WSP räkna på effekterna av en Östlig förbindelse – den tänkta vägtunneln under Saltsjön som skulle ge Nacka en direktförbindelse till Ropsten och fullborda ringleden runt Stockholm.

Störst betydelse skulle vägtunneln inte oväntat ha för Nackas bilister, som under rusningstimmarna skulle få restiden till Norrtull förkortad med 28 procent – från 39 till 28 minuter.

I innerstan skulle trafiken minska med sju procent. Totalt i länet skulle biltrafiken dock öka med 0,7 procent visar analysen – en effekt av den utbyggda vägkapaciteten.

Den gröna streckade linjen markerar var Östlig förbindelse skulle gå.

Den gröna streckade linjen markerar var Östlig förbindelse skulle gå.

Stockholms Handelskammare

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare, kallar den trafikökningen "försumbar" och menar att fördelarna för Stockholmsregionen överväger.

– En östlig förbindelse skulle underlätta resandet i hela Stockholm. Att få förbindelsen på plats är dessutom en förutsättning för att kunna satsa på kollektivtrafiken mellan Nacka-Värmdö och centrala Stockholm, säger han.

Förespråkar höjd trängselskatt

WSP har även räknat på vägbyggets effekter i två andra scenarier där trängselskatten höjs rejält – något som Stockholms Handelskammare förespråkar som ett huvudalternativ.

– Det är när man kombinerar Östlig förbindelse med höjd trängselskatt som man får den verkligt stora knuffen och trycker ut trafiken från innerstan. Vi tycker det är en attraktiv modell att titta på, vi vill ju frigöra gatumark till annat, säger Carl Bergkvist.

Såhär mycket skulle biltrafiken minska i olika delar av innerstan, om Östlig förbindelse kombineras med kraftigt höjda trängselavgifter, enligt rapporten.

Såhär mycket skulle biltrafiken minska i olika delar av innerstan, om Östlig förbindelse kombineras med kraftigt höjda trängselavgifter, enligt rapporten.

WSP/Stockholms Handelskammare

Om trängselskatten höjs med 20 procent och man dessutom lägger på en ny, inre trängselskattezon där avgiften blir 50 procent högre än dagens nivå, då kan biltrafiken i innerstan minskas med 13 procent.

Lokalt blir effekterna ännu mycket större. På Regeringsgatan skulle 46 procent av biltrafiken försvinna, på Centralbron blir minskningen 35 procent och på Sveavägen 37 procent.

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholms handelskammare

– Det gör det oerhört mycket lättare för bussar att komma fram. Vi vill knuffa över så många som möjligt att åka kollektivt, så att de som verkligen behöver bilen får bättre framkomlighet, säger Carl Bergkvist.

Flera professorer kritiska

Tidigare i våras skrev Mitt i om kritiken från åtta trafikexperter, bland annat professorer på KTH, Handelshögskolan och Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Enligt dessa skulle Östlig förbindelse ge "längre restider och köer i trafiknätet, särskilt på Nynäsvägen, Uppsalavägen, Norrtäljevägen och i norra Stockholm". De pekar också på kraftigt ökad biltrafik och parkeringsbrist på Östermalm, Lidingö och i Norra Djurgårdsstaden.

Carl Bergkvist medger att Östlig förbindelse kan ge ökad trafik lokalt, men att den på det stora hela är positiv för både innerstans och Stockholmsregionens utveckling.

Trafikexperter: Östlig förbindelse förvärrar problemen

Östlig förbindelse skulle ge ökad trafik, mer köer och längre restider. Det hävdar åtta trafikexperter i en debattartikel i DN. "En falsk motsättning", svarar Handelskammaren.

Samma dag som Stockholms Handelskammare går ut med sitt förslag om finansiering av Östlig förbindelse serverar DN Debatt en totalsågning av projektet, signerad åtta experter och företagare inom transportfrågor.

"Världens storstäder satsar på tunnelbana, cykelvägar och bilfria centrum. Vad gör man då i Sverige? Makthavare dammar av ­planerna på en motorväg", skriver gruppen som bland annat inkluderar professorer från KTH, Handelshögskolan och Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Deras huvudkritik är att nya motorleder i princip alltid gör att fler tar bilen. I stället för kortare restider får man en förvärrad trängsel.

M25 i London, A7 i Lyon, A4 i Milano, A100 i Berlin, och M30 i Madrid ledde alla till ökade trafikproblem. När Katy Freeway i Houston utökades till 26 körfält förlängdes restiderna med 30 procent.

Det är som "att knäppa upp bältet för att minska övervikt", skriver artikelförfattarna.

Parkeringsbrist på Östermalm

På samma sätt skulle Östlig förbindelse ge "längre restider och köer i trafik­nätet, särskilt på Nynäsvägen, Uppsala­vägen, Norrtäljevägen och i norra Stockholm" och "kraftigt ökad biltrafik och parkerings­­brist på Östermalm, Lidingö och i Norra Djurgårdsstaden".

Samhällsekonomiskt blir Östlig förbindelse också en dålig affär, menar de. Dyra tunnlar driver upp kostnaderna och trafik­nyttorna blir otillräckliga för att ­motivera projektet.

Istället tycker expertgruppen att Stockholm borde göra som andra nordiska och europeiska storstäder:

"Köpenhamn och Oslo bygger ut tunnelbana, cykelnät och gör bilfria centrum. Helsingfors gör om motor­vägar till boulevarder. Amsterdam, Barcelona, Paris, Wien och Zürich satsar på cykelnät, bilfria zoner och kollektivtrafik."

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare

Stockholms handelskammare

"Ringleden behövs"

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, medger att debattörerna har vissa poänger.

– Det är sant att biltrafiken skulle öka. Men den ökningen är relativt liten. Och eftersom vi vill att Stockholmsregionen ska fortsätta växa kommer vi att få ökad biltrafik ändå, oavsett om vi bygger nya vägar eller inte, säger han.

Framförallt tycker han det är fel att ställa olika trafikslag mot varandra.

– Det är en falsk motsättning. Vi i Stockholms Handelskammare är starka förespråkare av både bättre cykelvägar och mer kollektivtrafik. Så har Stockholm alltid vuxit historiskt. Man måste se till helheten och då behövs även en ringled, säger Carl Bergkvist.

Osäker lönsamhet, enligt Trafikverket

Enligt Trafikverkets senaste analys skulle Östlig förbindelse "öka kapaciteten i trafiksystemet i de centrala delarna av Stockholms län och minska sårbarheten i befintligt system."

I vägnätet kommer de centrala delarna av Stockholm att avlastas, framför allt Essingeleden och innerstadsbroarna över Saltsjö-Mälarsnittet. 

Den ökade vägkapaciteten gör att biltrafiken ökar med drygt en procent mer i Stockholms län. Östlig förbindelse beräknas få ett trafikflöde på cirka 70 000–100 000 fordon per vintervardagsmedeldygn.

Den nya förbindelsen skulle spara in 5 miljoner persontimmar per år genom kortade restider, enligt tidigare analyser från Trafikverket.

Den samhällsekonomiska lönsamheten bedömdes 2015 trots detta som osäker, på grund av "ett negativt bidrag till ekologisk hållbar utveckling genom att den medför ökad trafik och ökad klimatpåverkan".

Den äldre analysen tar inte med senare förslag om att inkludera en spårväg för kollektivtrafik i tunneln. Regionens trafikförvaltning anser dock att biltunneln motverkar klimatmålen, även med ny spårtrafik – och analyserar just nu möjligheten att bygga en spårtunnel helt utan biltrafik.

Källa: Trafikverket 2022 och 2015

 Östlig förbindelse förvärrar problemem, anser åtta trafikexperter.

Östlig förbindelse förvärrar problemem, anser åtta trafikexperter.

Mostphotos/Trafikverket

Trafikexperter sågar Östlig förbindelse: ”Förvärrar problemen”

Professorer: Kraftigt ökad biltrafik ✔ Parkerings­­brist på Östermalm ✔ "Som att knäppa upp bältet"

Stort stöd för Östlig förbindelse – även på vänsterkanten

En tydlig majoritet av länets invånare är positiva till en östlig vägförbindelse, visar en färsk mätning från Stockholms Handelskammare. Även bland vänstersympatisörer är det fler som säger ja än som säger nej.

Få vägprojekt är så politiskt laddade som Östlig förbindelse – en tänkt motorled som skulle gå i tunnel under Saltsjön mellan Nacka och Ropsten och skapa en hel ringled runt Stockholm.

Regeringen och Tidöpartierna driver på för att få projektet finansierat, medan framförallt Vänsterpartiet och Miljöpartiet är starkt emot.

Nu presenterar Stockholms Handelskammare, som själva propagerar för vägbygget, en ny mätning som visar på ett brett stöd för projektet bland länets invånare – oavsett var i länet man bor.

Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskammare ser sifforna som en tydlig signal från väljarna: Nu är det dags för handling, menar han.

Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskammare ser sifforna som en tydlig signal från väljarna: Nu är det dags för handling, menar han.

Josefine Bäckström

Totalt sett säger 56 procent att de är "ganska" eller "mycket" positiva till att bygga "en ny väg öster om Stockholm (huvudsakligen i tunnlar) för att underlätta trafik från norr till söder – och motsatt riktning", som det uttrycks i undersökningen.

Den första frågan var om man kände till idén om en Östlig förbindelse. 52 procent svarade ja, 30 procent nej och 18 procent var osäkra.

Starkast inom M och SD

Bland personer som sympatiserar med Moderaterna och Sverigedemokraterna är det 70-80 procent som vill ha den nya vägen.

Stödet ser ut att vara mycket starkt bland sympatisörerna för både M, SD och S.

Stödet ser ut att vara mycket starkt bland sympatisörerna för både M, SD och S.

Men också bland Socialdemokraternas sympatisörer är ja-sägarna mer än fem gånger fler än de som säger nej – 53 procent positiva mot bara 10 procent som är emot projektet.

– När det finns ett så brett stöd, såväl hos regeringsunderlagets som Socialdemokraternas väljare, finns det inga skäl att dra frågan i långbänk. Väljarna förväntar sig handling, kommenterar Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

MP sticker ut

Miljöpartiet är det enda parti där nej-sägarna är den största gruppen. Men bland V-sympatisörerna är de som är positiva till vägbygget klart fler än andelen som säger nej – 31 mot 24 procent.

Det är inga stora skillnader inom länet beroende på var man bor – överallt finns en stor majoritet för projektet.

Det är inga stora skillnader inom länet beroende på var man bor – överallt finns en stor majoritet för projektet.

Stockholms Handelskammare

Anna Sehlin (V), partiets talesperson i trafikfrågor i regionen, tror att siffrorna hade sett annorlunda ut om frågan hade ställts på annat sätt.

– Jag hade nog hoppats att fler av våra sympatisörer hade sett vår kritik. Men om man i undersökningen hade ställt en motorväg mot att göra stora satsningar på kollektivtrafiken, då hade man kanske fått andra svar, säger hon.

Anna Sehlin (V) tycker att man måste presentera alternativet med kraftigt utbyggd kollektivtrafik för att få rättvisande svar.

Anna Sehlin (V) tycker att man måste presentera alternativet med kraftigt utbyggd kollektivtrafik för att få rättvisande svar.

Eira Desax

Regionrådet Jens Sjöström (S) säger att han förstår att S-väljare vill se satsningar på bättre trafiklösningar i länet, men menar att regeringen till att börja med måste ta sitt ansvar för de redan beslutade projekten – som tunnelbanan och Spårväg syd.

I Moderaternas förslag till Östlig Förbindelse ingår såväl en bilväg som en spårförbindelse. Region Stockholms linje är att det bara ska vara en spårväg, för att inte stimulera mer biltrafik.

Fakta om undersökningen

Mätningen genomfördes av Sifo/Verian på uppdrag av Stockholms Handelskammare med hjälp av webbenkäter under perioden 10-16 april 2025.

1 250 personer i åldern 18-84 år svarade på undersökningen.

Källa: Stockholms Handelskammare

En Östlig förbindelse har stort stöd från de flesta väljargrupper i Stockholms län, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare.

En Östlig förbindelse har stort stöd från de flesta väljargrupper i Stockholms län, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare.

Mostphotos, Stockholms Handelskammare

Stort stöd för Östlig förbindelse – även på vänsterkanten

Tydlig majoritet för vägprojektet ✔ Bara var tionde S-väljare säger nej ✔ V: Frågan borde ha ställts annorlunda