Vishing är inget nytt fenomen, menar polisen Jan Friberg vid brottsförebyggande enheten på bedrägerisektionen i Stockholm. Det förkläs bara på olika sätt. Nu senast med koppling till vaccineringen mot covid-19.

– Det handlar om att personer ringer upp eller knackar på din dörr och utger sig för att vara vårdpersonal som ska vaccinera dig eller stämma av en tid för vaccinering. Men vad de egentligen vill åt är dina bankuppgifter och pengar, säger han.

Redan i höstas planerade polisen för att den här typen av bedrägerier skulle dyka upp. Sedan, kring jul, kom de första försöken upp som ett brev på posten.

– Det är ingen lavin av anmälningar än så länge, men jag skulle uppskatta att vi har en anmälning per dag i Stockholmsområdet. Då är också mörkertalet stort, för det är många som inte blir lurade, säger Jan Friberg.

https://www.mitti.se/nyheter/dystra-beskedet-region-stockholm-klarar-inte-vaccinmalet/repubo!yeOan@7Z3YtoXuPtQuOhLw/

Flera varningssignaler

Men det finns flera röda flaggor att hålla utkik efter för att känna igen en bedragare.

Det första man ska hålla utkik efter, menar Jan Friberg, är om personen vill ha personliga uppgifter från dig.

– Det finns ingen anledning för privatpersoner att dela med sig av sina personliga uppgifter till banker, vården eller Folkhälsomyndigheten, eftersom de redan har all information om dig som de behöver, säger han.

Andra aspekter att vara uppmärksam på är om personen försöker stressa fram uppgifter eller snabbt vill få dig att agera.

https://www.mitti.se/nyheter/over-200-barn-i-stockholm-langtidssjuka-i-covid/repubo!@4xFEmUvgAIOkIfBpmMcbw/

Kontakta din bank

Det första man ska göra om man känner att man blivit utsatt för ett vishing-försök är att kontakta sin bank, menar Jan Friberg.

– Vi har flera fall där banken har hunnit stoppa bedrägerierna. Ett fall var i fredags när en kvinna som precis blivit kontaktad, men där hon efteråt kände olust och då kunde banken stoppa 200 000 kronor som var på väg från hennes konto.

Vad gör Polisen för att förhindra den här typen av brott?

– En viktig del är att vi går ut och informerar om det här. Det är en del som vi kommer bli mycket bättre på framöver. Vi försöker också vara i kontakt med banker och andra aktörer för att förbättra säkerhetssystemen tillsammans med dem för att det inte ska gå att lura folk på det här viset, säger Jan Friberg.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-far-400-000-farre-vaccindoser-an-vantat/republ!aSVGCeumTS2NQ4RZUtvqsg/