Tillsammans med Stockholms länsmuseum och flera andra Södertörnskommuner är Botkyrka med i en utställning de kallar "Slott och herrgårdar". Botkyrka har bidragit med Sturehovs slott i Norsborg, som också är först ut i utställningen – som presenteras genom en mobilapp.

– Först får man en introduktion, och sedan kan man genom olika pilar på en karta över området få en historia över vad det är man tittar på, säger Åsa Anderljung, kulturhistoriker på Botkyrka kommun, som har varit drivande i projektet för Botkyrkas del.

Hon lyfter att det som gör just Sturehovs slott så speciellt är hur inte bara själva slottet är välbevarat, utan också de kringliggande byggnaderna. Och att det är den helheten som lyfts i utställningen.

– Torpet, arbetarbostäderna, ladugårdarna, sädesmagasinen. Allt finns kvar. Och det var en stor organisation som gjorde att allt fungerade. I utställningen kan man också jämföra gamla bilder och kartor med hur det ser ut i dag, och det tror jag blir roligare än att bara läsa om det på en vanlig skylt.

Skildras några personöden i utställningen?

– Inte riktigt. Men det är medvetet gjort. Det handlar mer om allt som behövdes göras på gården för att allt skulle fungera. Just personöden och den typen av berättelser lämpar sig bättre om man är på plats, tror jag.

Längre fram kommer utställningar kring Tyresö, Näsby och Årsta.