Mitt i har genom poliskällor och domar från Attunda tingsrätt kunnat slå fast att Stockholm Hotel Apartments Sollentuna på Djupdalsvägen sedan flera år används för organiserad sexhandel.

Vid två tillfällen, i november 2021 och i november 2022 har polisen gjort riktade insatser mot sexköp på hotellet. Vid båda tillfällena kunde man på bara några få dagar upprätta drygt tio anmälningar om misstänkta köp eller försök till köp av sexuella tjänster.

Polisen gjorde en riktad insats mot prostitution i november 2021, och en ny i november i fjol. "Det ser likadant ut som för ett år sedan, sa Lisa Lindberg, områdespolis i Sollentuna, om den senaste insatsen.

Polisen gjorde en riktad insats mot prostitution i november 2021, och en ny i november i fjol. "Det ser likadant ut som för ett år sedan, sa Lisa Lindberg, områdespolis i Sollentuna, om den senaste insatsen.

Tomas Stark

– Mycket av brottsligheten sker i det dolda och upptäcks inte om man inte riktar arbetet mot det, säger Lisa Lindberg, områdespolis i Sollentuna.

”Förtäckta bordeller”

Människohandelssektionen hos polisen i region Stockholm har som mål att göra fler och mer omfattande spaningsinsatser. Ärendena är dock många och därför är det viktigt att även lokalpolisområdena bedriver egna insatser. Det menar Linda Törngren på människohandelssektionen.

– Jag vågar påstå att det finns förtäckta bordeller i samtliga lokalpolisområden i region Stockholm i form av hotell där prostituerade befinner sig, massagesalonger och lägenheter som hyrs ut via olika förmedlarsajter, säger hon.

Bokning sker online och på Stockholm Hotel Apartments Sollentuna kan gästerna bo  utan att någonsin träffa någon av de anställda.

Bokning sker online och på Stockholm Hotel Apartments Sollentuna kan gästerna bo utan att någonsin träffa någon av de anställda.

Tomas Stark

Knarkcentral i Norrviken

Den senaste tiden har framför allt den utbredda kriminaliteten på lägenhetshotell uppmärksammats.

Mitt i skrev nyligen om två unga kvinnor som dömts till långa fängelsestraff efter att polisen hittat narkotika till ett gatuvärde av 40 miljoner kronor på ett lägenhetshotell i Norrviken.

Ett annat lägenhetshotell, i Sundbyberg, har enligt en tingsrättsdom haft över 160 utryckningar de senaste två åren. Där handlar det bland annat om narkotikaförsäljning, sexhandel och bränder, rapporterar SVT.

– Där det finns lägenhetshotell finns det väldigt ofta prostitution, säger Magnus Kjellberg, utredare på sexualbrottsgruppen i polisområde Stockholm Nord.

Lägenhetshotellen är ofta är obemannade, vilket de kriminella utnyttjar.

– Det blir anonymare och den mänskliga kontrollen på plats tappas. Generellt tycker jag ändå att vi har en god samverkan med alla hotellen i kommunen, men det är trots det svårt att stoppa, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Receptionen är stängd, men bakom järndörren finns personal och det är inga problem att påkalla deras uppmärksamhet – för den som vill.

Receptionen är stängd, men bakom järndörren finns personal och det är inga problem att påkalla deras uppmärksamhet – för den som vill.

Tomas Stark

På lägenhetshotellet på Djupdalsvägen tycks sexhandeln dominera, men bara under det senaste dryga året finns även en handfull domar som gäller vapenbrott, narkotikabrott och häleri. Här finns personal på plats, även om receptionen sällan är öppen.

– Vi sköter nästan allt online men jag är här varje dag, åtminstone dagtid, säger en anställd kvinna som vill vara anonym.

Vad tänker du om att det verkar vara vanligt med organiserad sexhandel här?

– Det är inget vi vet om. Vi har 150 rum och till cirka 75 procent hyr vi ut till företag som behöver boende till sina arbetare.

Dåvarande fastighetsägaren byggde om ett av husets våningsplan till ytterligare hotellrum för ett par år sedan.

Dåvarande fastighetsägaren byggde om ett av husets våningsplan till ytterligare hotellrum för ett par år sedan.

Tomas Stark

Vad kan ni göra och vad gör ni för att minska risken att era rum används för prostitution?

– Vi har haft det problemet förut och då har vi nekat bokningar. Och vi kontaktar polisen om vi ser något.

Ilyas Yildiz, styrelseledamot och ägare till Stockholm Hotel Apartments AB, förklarar att bolaget gör sitt bästa för att samarbeta med polisen.

– Vi vill inte ha det här otyget i våra hotell. De här typerna av problem finns på de flesta hotell och det är svårt att stoppa det helt. Vi kan inte profilera en människa utifrån utseende och neka en bokning, bara om det är en gäst som har ställt till problem tidigare, säger han.

”Vi vill driva seriösa hotell”

Ilyas Yildiz är förvånad över hur omfattande det är med prostitution.

– Det har gått från gatorna till internet där allt sker diskret. Och tänk på Airbnb, där är det ännu enklare och mindre insyn.

Polisen beskriver problemet med prostitution på lägenhetshotell som ett storstadsfenomen, men Ilyas Yildiz menar att det är mer utbrett än så.

– Det är landsomfattande. Jag vet för vi har hotell i Uppsala och Halmstad också, det är bara att polisen är lite mindre aktiv där. Men vi är väldigt aktiva i att försöka förhindra det. Vi vill driva bra och seriösa hotell.