When in Europe don´t miss Skurup, Botkyrka – långt ifrån lagom och I love Hjo. Vårt avlånga land bjuder på en arsenal av mer eller mindre fyndiga kommunslogans.

Men inte Solna. Det anser Michael Karlsson, stadsguide och historiker, att det är dags att ändra på.

– I grund och botten är slogans en viktig fråga som både handlar om att bygga varumärke och att sätta fingret på stadens identitet. Solna är en stad, inte längre i skuggan av Stockholm.

Behovet av en växer, tycker han.

– Turismen ökar enormt och är värd otroligt mycket pengar. Men vet besökarna vad för slags plats de kommit till när de bokat biljetter och hotell i Solna? En slogan är ett sätt att öka medvetenheten om staden.

När han lyfte sin idé i ett inlägg på Facebook i december östes det på med förslag. Vad sägs exempelvis om "Solna – där solen alltid skiner"? Eller mer syrliga "Solna – genomfarternas led"?

– Det var ett otroligt gensvar, säger Michael.

Behövs en knorr

Han berättar att han i yrket som guide brukar ta upp de slogans som finns i kommunerna som hans grupper besöker eller åker igenom.

– Det skapar alltid snack i bussen, folk tycker det är jättekul.

Vad gör då en bra kommunslugan? Det har Michael Karlsson klurat på. Folk ska känna igen sig. Det ska finnas en positiv kraft och ett innehåll som håller över tid. Och, såklart, en knorr.

– Det måste vara vasst, vitsigt och gärna dubbelbottnat. Jag gillar "Vilhelmina – vild och vacker" och "Vellinge – bättre utsikter".

Michael Karlsson har bott i Bergshamra i 20 år och är uppvuxen i Värnamo – platsen där engagemang skapar framgång (?).

Michael Karlsson har bott i Bergshamra i 20 år och är uppvuxen i Värnamo – platsen där engagemang skapar framgång (?).

Anna Wachenfeldt

Slogan JO-anmäldes

Det finns förstås fallgropar. Som att en kommunslogan uppfattas plump eller kränkande. "Tokig i Säter" har exempelvis både JO-anmälts och försökt hävas av den lokala kyrkan eftersom den ansetts nedsättande mot personer med psykisk sjukdom.

Tajmingen kan också ställa till det, under pandemin lyftes olämpligheten i Nykvarns "Kom närmare".

Än värre är kanske om en slogan uppfattas som falsk. Stockholms "Capital of Scandinavia" retade gallfeber på Oslo och kritiserades även på hemmaplan.

Men, invänder Michael Karlsson, det går också att se exemplen som lyckade eftersom en slogan ska vara, just det, en snackis.

– Absolut. Det är ett sätt för kommuner att få uppmärksamhet.

Vad tycker du skulle passa i en slogan om Solna?

– Någon nämnde Solna som kontrasternas stad. Det tycker jag tilltalar. Vi är en blandad befolkning, en storstad där en tredjedel av ytan är grön och topografin otrolig.

Varför inte göra ett nummer av stadens historia? funderar han vidare.

– Solna socken tillkom på 1100-talet, långt innan Stockholm ens var påtänkt. Man kan säga att allt började i Solna, som samtidigt är supermodernt.

Life science och idrott?

Solna stad har inga planer på att ta fram en slogan, är kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) tydlig med, men:

– Jag är inte främmande för idén. Solna är en storstad bland många tätt liggande kommuner och det är ju ett sätt att signalera en identitet.

Hon ser positivt på input kring hur läsare sätter ord på staden.

– Man vill inte ha klyschor framtagna av pr-byråer, utan bygga vidare på det som finns i Solna och stadens historia. Jag tänker på saker som idrotten, life science, kultur, vår entreprenörsanda. Och inte minst på mångfald, hälften av Solnaborna har utländsk bakgrund och det bidrar till vår identitet.