Stängt. Ungdomens hus har hållit stängt sedan skyddsstoppet i vintras. Nu meddelar stadsdelen att det aldrig kommer öppnas igen. Foto: Emma Löf Hagström

Ungdomens hus och Reactor stängs

Efter att ha gjort en utredning om ungdomsgårdarna i Rinkeby-Kista väljer nu stadsdelen att stänga både Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby. Till våren ska ungdomsgårdarna öppna i ny kostym.

  • Publicerad 08:00, 24 okt 2020

Efter hotfulla händelser och uppgifter om bristfälliga miljöer på Rinkeby-Kistas träffpunkter för unga beslutade stadsdelen i vintras om att göra en oberoende utredning av situationen.

Nu är rapporten klar, och stadsdelen väljer att utifrån den att lägga ner Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby, något DN först rapporterade om.

På torsdagen förra veckan meddelades de anställda om beslutet.

– Det blev ohållbart. Det har varit kriminella som rört sig i och i anslutning till lokalerna, det har förekommit narkotikaförsäljning. Polisen har dessutom riktat skarp kritik mot verksamheterna, säger stadsdelsnämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

Personal får sluta

I utvärderingen har det även framkommit att ungdomar känt sig otrygga och att det varit svårt att få in nya besökare till verksamheterna, samt att könsfördelningen varit ojämn, säger Dousa.

Det finns ungefär 17 anställda i verksamheterna. Vart dessa ska ta vägen är oklart.

– Vi har en dialog med facket och arbetstagarna och det sker individuella bedömningar. En del kommer få fortsätta, en del kanske omplaceras i stadsdelen, en del söker sig vidare till andra jobb, säger Benjamin Dousa, och fortsätter:

– Från politikens sida ser vi gärna att man nyanställer personal. Fokus kommer läggas på att vissa kanske har en formell utbildning eller kanske kommer från andra stadsdelar. Man måste våga vara fyrkantig och kunna säga nej. Där har vi sett en stor förbättringspotential.

I samband med att det formella beslutet tas i november kommer Reactor att stänga. Till våren är planen att öppna upp nya verksamheter. Om det blir i samma lokaler är inte klart.

Beslutet klubbas först i slutet av november, varför går ni ut med det innan?

– Eftersom vi är en majoritet vet vi att beslutet kommer gå igenom. Det fungerar alltid på det här sättet i politiken, dessutom har oppositionen varit delaktiga i utredningen, så de är vet hur läget sett ut på träffpunkterna. Vi meddelande personalen först och de har varit en del av processen.

Vart ska ungdomarna ta vägen när verksamheterna stängs?

– Fram till att de nya verksamheterna öppnas i vår kommer vi ha nära samarbeten med andra instanser, som Kulturskolan, för att se till att det anordnas fler aktiviteter för unga på andra håll.

Förändring. Benjamin Dousa (M): "Våra skattepengar kan inte gå till samma lilla klick killar" Foto: Emma Löf Hagström

Detta har hänt

I slutet av januari tog sig maskerade män med vapen sig in i Ungdomens hus.

Facket valde att sätta skyddsstopp på verksamheten, vilket innebär att den pausades på grund av risk för fara för arbetstagares liv eller hälsa.

Den grönblå majoriteten i Rinkeby-Kista beslutade i samband med det att påbörja en större utredning för att se över stadsdelens mötesplatser för unga.

Ungdomens hus har sedan dess varit stängt och istället haft mobil verksamhet, Reactor har varit öppet som vanligt.

Visa merVisa mindre

Inspireras av Sollentuna

Till våren är planen att öppna upp nya verksamheter för unga i stadsdelen, där inspiration till de nya verksamheterna är ungdomsverksamheten Satelliten i Sollentuna.

"Där lyckades de vända situationen från usel till riktigt bra. Det handlar om tydliga krav och förväntningar, nära samverkan med andra instanser. Det ska vara aktivitetsbaserad verksamhet som vi vill utforma tillsammans med ungdomarna", säger Benjamin Dousa.

Visa merVisa mindre