Ett litet soffbord av trä står mitt i ateljén i Liljeholmshuset. Tina Zelic, 18, Erik Berggren, 18, och Elin Falk, 17, står böjda över ett det och hjälps åt att sandpappra alla ytor. Sedan ska de betsa bordet i en brun nyans och ställa det vid sofforna i den stora foajén.

Där finns också andra möbler av återbrukat material, som ett vågformat bord och bokhyllor som fått små hjul och nu kan flyttas runt.

– Det är kul att komma hit. Vi får ett uppdrag varje kväll vi är här, som att betsa eller måla. Och så dricker vi kaffe ihop också, om vi vill. Vi har en sådan bra gemenskap, säger Elin Falk och för medhåll av kompisarna.

Det sandpappras för fullt när Mitt i hälsar på i Liljeholmshuset.

Det sandpappras för fullt när Mitt i hälsar på i Liljeholmshuset.

Johanna Wallén

Unga från hela staden

Trion i ateljén är med i Återbruk, en av de kurser som Ung fritid vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning ordnar i Liljeholmshuset, som öppnade i mars. Det gamla folkskolehuset på Katrinebergsbacken 12 rymmer nu både Liljeholmens ungdomsmottagning och den nya mötesplatsen för unga.

Ungdomsmottagningen har sin verksamhet dagtid, mötesplatsen på kvällen.

– I traditionella fritidsgårdar kan man komma och bara hänga. Här ska man delta i en kurs och helst anmäla i förväg. Det är ett nytt sätt att arbeta på för oss och ett sätt att försöka nå dem som lättare kommer i väg till fritidsgården om det erbjuds en aktivitet, säger Saga Wååk, projektledare för uppbyggnaden av Liljeholmshuset.

Saga Wååk, projektledare för uppbyggnaden av Liljeholmshuset.

Saga Wååk, projektledare för uppbyggnaden av Liljeholmshuset.

Johanna Wallén

Elin Falk och Tina Zelic hjälps åt att bära bordet de ska sandpappra och betsa med brun färg.

Elin Falk och Tina Zelic hjälps åt att bära bordet de ska sandpappra och betsa med brun färg.

Johanna Wallén

Sommarjobb blev start

Till sin hjälp har hon bland annat Tina Zelic, Erik Berggren och Elin Falk. 2022 fick de sommarjobb vid stadsdelsförvaltningen, med uppgift att arbeta fram idéer för verksamheten i Liljeholmshuset och att skapa inredning genom återbruk. I höstas erbjöds de att fortsätta vara med och förbereda inför öppningen – och tackade ja.

– Vi har arbetat både praktiskt och teoretiskt. Jag gillar båda delarna. En idé som vi bidrog till var flexrummen, där man kan ha olika slags aktiviteter, berättar Tina Zelic.

Mötesplatsens verksamhet utvecklas nu i dialog med de ungdomar som kommer hit. Hittills finns kurserna Återbruk och Book Me Up, den senare med fokus på läsning, berättande och skapande. Kursen Stop Motion Animation är också på gång.

– Vi vill gärna få hit fler ungdomar och tycker att Liljeholmen är en bra plats att vara på. Det är en knutpunkt dit det är lätt att ta sig och där många kan få syn på oss, säger Saga Wååk.

Huset där ungdomsmottagningen och mötesplatsen nu öppnat stod klart år 1900. Då var det en folkskola.

Huset där ungdomsmottagningen och mötesplatsen nu öppnat stod klart år 1900. Då var det en folkskola.

Johanna Wallén

Protester i Aspudden

Under åren före öppningen stormade det kring den nya ungdomsgården. Föräldrar och ungdomar protesterade brett när stadsdelsförvaltningen lade ner ungdomsgården i Hövdingagården i Aspudden, för att i stället satsa på Liljeholmshuset, dit fler har lättare att ta sig. Ett argument var att lokalpolisen pekat ut Liljeholmens centrum som olämpligt för unga, på grund av stök och droghandel.

Men de som arbetar i Liljeholmshuset menar att mötesplatsen här kan bidra till större trygghet i området.

– Vi bedriver ju verksamhet med närvaro av vuxna. Och om ungdomarna vill följer vi dem gärna upp till torget när de ska hem, säger Saga Wååk.

Ida Broxvall visar sin miniatyrhamn, som hon skapat under kursen Book Me Up.

Ida Broxvall visar sin miniatyrhamn, som hon skapat under kursen Book Me Up.

Johanna Wallén

Från hela staden

Inte bara unga från Hägersten-Älvsjö är välkomna hit, utan från hela staden. 18-åriga Ida Broxwall åker till exempel hit från Bandhagen, för att vara med i Book Me Up. Det är ett lite ovanligt litteraturprojekt, som under våren varvar en bokcirkel med miniatyrbyggen, utifrån deltagarnas idéer.

– Den här datormuskartongen ska bli ett litet hus. Och det är ska bli en liten hamn, gjord av lera, glasspinnar och lite annat. Inspirationen fick jag av Sims, säger Ida Broxwall och håller upp sin skapelse.

På dagtid finns alltså Liljeholmens ungdomsmottagning i huset, efter en flytt från trånga lokaler i Midsommarkransen. Då kommer ungdomar hit för att få råd och stöd av kuratorer, läkare och barnmorskor.

– Vi är en lågtröskelmottagning dit unga vänder sig av egen kraft. Det här är ett mycket bättre läge för oss – en knutpunkt med goda kommunikationer så att man lätt kan ta sig hit, säger Karolina Sjölin, enhetschef vid ungdomsmottagningen.

Unga intar den grönmärkta gamla folkskolan

Det är en kulturhistoriskt värdefull gammal folkskola som nu fylls av ungdomar. Men först krävdes en omfattande renovering.

Det är en byggnad med en lång historia som nu blivit ungdomsmottagning och mötesplats för unga, på Katrinebergsbacken 12. Liljeholmens folkskola stod klar år 1900, med skolsalar på bottenvåningen och lärarbostad på övervåningen. Områdets knattar fick undervisning här ända till 1966.

Numera är byggnaden grönmärkt av Stockholms stadsmuseum och anses alltså kulturhistoriskt värdefull. Det är den omsorgsfullt gjorda fasaden som gör byggnaden skyddsvärd, berättar Hans Vesterberg, förvaltare vid fastighetskontoret, som äger huset.

– Vi är väldigt glada åt våra nya hyresgäster som gör att vi kan behålla den här fina byggnaden i stadens ägo och fortsätta att underhålla den, säger han.

Stor upprustning

Den tidigare hyresgästen, en gymnasiesärskola, sa upp sitt kontrakt för några år sedan. För att inte behöva sälja byggnaden måste fastighetskontoret då hitta en ny hyresgäst. Lösningen blev alltså den ungdomsmottagning och den ungdomsgård som nu öppnat här.

Men först gjordes en omfattande upprustning, för drygt 20 miljoner kronor. Systemen för värme, el, ventilation samt vatten och avlopp har uppdaterats och en dränering gjorts. Dessutom fasaden putsats, taket lagts om, fönster och dörrar renoverats, en hiss installerats och ytskikten fräschats upp.

– Invändigt har vi framför allt skapat flera nya rum, genom att göra stora rum mindre. Det gäller framför allt flexrummen. Dagtid har ungdomsmottagningen samtal i dem och på kvällen kan små grupper i fritidsgårdens verksamheter använda dem, säger Hans Vesterberg.

Lokal historia

Byggnaden är en del av den lokala historien i Liljeholmen. En antikvariskt sakkunnig såg till att renoveringen gjordes med respekt för dess karaktär.

Att bevara den är viktigt, men inte bara det, säger Hans Vesterberg:

– Det är självklart också viktigt att det finns bra verksamheter i lokalerna så att byggnaden förblir levande, säger han.

Fyra mötesplatser för ungdomar

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning driver fyra mötesplatser för unga: nyöppnade Liljeholmshuset, Ungdomens hus i Älvsjö, Fruängens mötesplats och Kosmos i Gröndal, för unga med funktionsvariationer. De kompletteras med aktiviteter som inte är bundna till platser.

Ungdomsmottagningen i Liljeholmshuset driver stadsdelsförvaltningen tillsammans med Region Stockholm.

Källa: Stockholms stad

Huset var tidigare en folkskola, och stod klart år 1900.

Huset var tidigare en folkskola, och stod klart år 1900.

Johanna Wallén

Unga intar den grönmärkta gamla folkskolan

Nya mötesplatsen för unga är en byggnad med lång historia.