Det är en byggnad med en lång historia som nu blivit ungdomsmottagning och mötesplats för unga, på Katrinebergsbacken 12. Liljeholmens folkskola stod klar år 1900, med skolsalar på bottenvåningen och lärarbostad på övervåningen. Områdets knattar fick undervisning här ända till 1966.

Numera är byggnaden grönmärkt av Stockholms stadsmuseum och anses alltså kulturhistoriskt värdefull. Det är den omsorgsfullt gjorda fasaden som gör byggnaden skyddsvärd, berättar Hans Vesterberg, förvaltare vid fastighetskontoret, som äger huset.

– Vi är väldigt glada åt våra nya hyresgäster som gör att vi kan behålla den här fina byggnaden i stadens ägo och fortsätta att underhålla den, säger han.

Stor upprustning

Den tidigare hyresgästen, en gymnasiesärskola, sa upp sitt kontrakt för några år sedan. För att inte behöva sälja byggnaden måste fastighetskontoret då hitta en ny hyresgäst. Lösningen blev alltså den ungdomsmottagning och den ungdomsgård som nu öppnat här.

Men först gjordes en omfattande upprustning, för drygt 20 miljoner kronor. Systemen för värme, el, ventilation samt vatten och avlopp har uppdaterats och en dränering gjorts. Dessutom fasaden putsats, taket lagts om, fönster och dörrar renoverats, en hiss installerats och ytskikten fräschats upp.

– Invändigt har vi framför allt skapat flera nya rum, genom att göra stora rum mindre. Det gäller framför allt flexrummen. Dagtid har ungdomsmottagningen samtal i dem och på kvällen kan små grupper i fritidsgårdens verksamheter använda dem, säger Hans Vesterberg.

Lokal historia

Byggnaden är en del av den lokala historien i Liljeholmen. En antikvariskt sakkunnig såg till att renoveringen gjordes med respekt för dess karaktär.

Att bevara den är viktigt, men inte bara det, säger Hans Vesterberg:

– Det är självklart också viktigt att det finns bra verksamheter i lokalerna så att byggnaden förblir levande, säger han.