Bengt och Ulla-Maj Lindblom har kommit till Tyresö centrum för att köpa sig en varsin trave böcker inför sommaren. Men de blir stående utanför bokhandelns lokaler.

”Tyresö bokhandel har stängt”, står det på en skylt.

– Det är ju oerhört tråkigt, det hade vi ingen aning om! Ingen annan bokhandel har en sådan personlig service och trevlig personal. Det här blir svårt att smälta, säger Ulla-Maj Lindblom, som varit en trogen kund de senaste tjugo åren.

Tyresö bokhandel grundades på 1960-talet av affärskvinnan Emmy Thomasson och var Tyresö centrums (på den tiden Bollmora centrums) allra första butik. Sedan dess har företaget drivits i flera generationer.

– I mina ögon har det varit en långvarig kamp mot centrumledningen, där vi hela tiden har blivit motarbetade. Nu vann de till slut, säger ägaren och barnbarnet Kim Thomasson.

Grundaren Emmy Thomasson bakom disken i Tyresö bokhandel 1972.

Grundaren Emmy Thomasson bakom disken i Tyresö bokhandel 1972.

Tyresö bokhandel

Centrumägaren: Att han blivit motarbetad stämmer inte alls

Det har varit tufft under flera år, med en växande e-handel och sedan pandemin på det.

– Under pandemin fick vi ingen stöttning från hyres­värden då vi nekades den statliga hyresreduktionen. Vi har velat byta till en mindre lokal för att få lägre kostnader, men fick kalla handen på det med. Under pandemin bjöd man dessutom in Akademibokhandeln till centrumet, mitt under julhandeln.

Men enligt centrumchef Helén Eijdercrona har bokhandeln fått extra mycket stöttning under både pandemiåren och tiden efter.

– Bilden av att han blivit motarbetad stämmer inte alls. Det finns nog ingen i centrum som vi försökt hjälpa så mycket på traven, varit överseende med hyran och gett honom tid att försöka komma på fötter. Men i slutändan spelar det egentligen ingen roll vad hyran är om man inte får några intäkter, säger hon.

Hon menar att Tyresö centrum alltid jobbar för att bidra till bästa möjliga förutsättningar för sina hyresgäster, bland annat genom olika marknadsföringsinsatser.

– Tyresö bokhandel har tyvärr under lång tid haft en negativ trend med låg försäljning och vi tycker det är otroligt synd att deras koncept inte hade förutsättningarna för en långsiktig verksamhet, säger hon.

I den lilla backen upp mot innetorget i centrum möts besökare av igenbommade fönster. Det är Tyresö bokhandel och tobaksaffären som upphör efter snart 60 års verksamhet.

I den lilla backen upp mot innetorget i centrum möts besökare av igenbommade fönster. Det är Tyresö bokhandel och tobaksaffären som upphör efter snart 60 års verksamhet.

Julia Wide

Vad är planen för de tomma lokalerna?

– Vi vill mer än gärna få in en ny bokhandel och letar nu aktivt efter intresserade aktörer. Samtidigt har vi som alltid en öppen inställning till nya verksamheter inom områden som Tyresöborna efterfrågar, säger Helén Eijdercrona.

Nästa år skulle Kim Thomassons bokhandel fyllt 60 år.

– Det som drivit oss att fortsätta sedan pandemin har varit att förvalta farmors arv, och att våra kunder verkligen har velat ha oss kvar. Det här är inte mitt jobb – det är mitt liv. Men jag orkar inte längre, det får vara nog nu, avslutar han.