Ett framgångsrikt mobilbolag på den svenska mobilmarknaden med säte i Järfälla har pekats ut som delaktig i den omfattande mobilhärvan som misstänks kosta staten flera miljarder.

Två medelålders män inom bolaget, den ene är vd:n från Tyresö och den andra från Järfälla, åtalas nu för grov näringspenningtvätt.

– Min klient nekar till brott, säger advokat Thomas Johansson som företräder vd:n.

Enligt Skatteverkets utredning har bolaget ingått i ett avancerat momsbedrägeri med en stor grupp av bolag, där de genom att utnyttja ett EU-regelverk begärt tillbaks moms som aldrig betalats in.

Skatteverket beslutade därför i slutet av 2021 att kräva bolaget på över en halv miljard kronor i utebliven moms.

Mobiler för tre miljarder

Männen misstänks för att ha skattefuskat när de köpt och sålt mobiltelefoner till ett värde av drygt tre miljarder kronor, samt tagit emot, förvarat och betalat samma belopp på bolagets bankkonton.

När åtalet väcktes den 19 januari beskrev Ekobrottsmyndigheten brottsligheten som grov eftersom beloppet är så pass stort.

Ekobrottsmyndigheten vill nu kräva de två åtalade på totalt nästan fyra miljoner kronor, samt ge dem näringsförbud i tio år.

Rättegången kommer dröja

Advokat Thomas Johansson vill inte kommentera åtalet ytterligare.

– Jag vill inte gå in närmare i saken, hur vi ställer oss till yrkandena kommer vi gå ut med först i huvudförhandlingen. Men det kommer dröja, hela våren är fullbokad hos Attunda tingsrätt så det blir nog först till hösten som målet kan komma upp i rätten, säger Thomas Johansson.

Rättegången är beräknad att pågå under åtta förhandlingsdagar.