Förra året rapporterade Mitt i Järva om polisens kartläggning över så kallade öppna drogscener – geografiskt bestående platser där bruk och försäljning av narkotika sker öppet och skapar otrygghet för omgivningen.

Då fanns sex platser i Järva på listan: Dragörgränd i Ärvinge, Kista busstorg, Hällbybacken i närheten av Rinkebyskolan, Tensta centrum, Nordkapsgatan i Husby och Sibeliusgången/Borgågatan i Akalla/Husby.

När polisen nu släpper en ny kartläggning över hur drogscenerna förändrades under 2023 finns varken Dragörgränd eller Nordkapsgatan kvar.

– Vi har dels ett arbete mot narkotika generellt i området, men det handlar också om hur vi lagt våra resurser. Tillsammans med andra aktörer, som staden och civilsamhället, har vi jobbat med de här områdena vilket givit resultat, säger Aron Meszaros, kommunpolis i Järva.

Polisen har bland annat ökat sin synlighet generellt och fotpatrullerat mer på platserna.

– Vi har även haft andra typer av riktade narkotikaarbeten, men jag vill inte gå in på exakta metoder, säger Aron Meszaros.

Omfördelningseffekt

Att en plats klassificering som öppen drogscen har försvunnit betyder dock inte automatiskt att problematiken är borta, enligt Aron Meszaros.

Det kan snarare ha skett vissa omfördelningseffekter.

– Säljer man narkotika eller har något slags missbruk går man nog framför allt till en annan plats i närheten i stället. Att en öppen drogscen försvinner betyder inte att droghandel inte förkommer i närområdet eller i Järva överlag. Det handlar om den specifika platsen och att det inte längre är påtagligt för allmänheten att det handlas med droger där, säger han.

Problematiken är generellt fortfarande stor.

– Kampen mot narkotika har Sverige bedrivit i många år och det är fortfarande ett omfattande problem. Sedan hoppas jag att vi över tid kan trycka bort de öppna drogscenerna helt och hållet, så att allmänheten drabbas så lite som möjligt, säger Aron Meszaros.

Fokus Tensta

När Mitt i rapporterade om frågan i fjol beskrev polisen Tensta centrum som den plats som skulle vara värst drabbad av den öppna droghandeln i Järva. Ett riktat arbete skulle påbörjas under 2024 – något som nu kommit i gång.

– Vi lägger ett stort fokus på Tentsa i dag, och det hoppas jag att Tenstaborna märker. Det är ett av våra mest prioriterade områden. De synliga delarna är ökad närvaro av yttre personal och samverkan med olika aktörer på platsen. Sedan gör vi andra insatser också, som inte syns, säger Aron Meszaros.

Minskar generellt

De öppna drogscenerna minskar inte bara i Järva. Antalet har gått ner generellt i regionen.

Enligt den nya kartläggningen finns nu 53 öppna drogscener i åtta av länets 26 kommuner, vilket innebär att tio öppna drogscener arbetades bort under förra året.

Resultatet visar också att drogscenerna totalt sett har blivit mindre till ytan, samt att inga nya drogscener har tillkommit på andra platser.