Trfikkontoret har anlagt cirka 4 000 platser för cykelparkering runt om i Stockholm, till en kostnad av cirka 27 miljoner kronor.

Men fortfarande anses antalet platser att ställa cyklar på vara för få och därför planerar trafikkontoret att 2023-2026 anlägga ytterligare 8 000 parkeringar.

– 2 000 är färdigplanerade och dem kommer vi att bygga i år, säger trafikplaneraren Per-Åke Tjärnberg.

Om man kikar på stan så står det cyklar parkerade överallt, menar han. Längs husfasader, vid vägmärkesstolpar och på andra platser där de står i vägen.

– Att inte veta om man hittar en plats att låsa fast cykeln i kan vara en orsak till att folk inte tar den.

P-platser kan ryka

På parkeringarna ska det gå att låsa fast ramen och vanligtvis är det en slags pollare som man lutar cykeln mot. Ofta hamnar dessa parkeringar på trottoarer som är tillräckligt breda. Men eftersom det börjar bli trångt på gångbanorna i stan bygger man ganska ofta ut en liten tunga på trottoaren ungefär tio meter framför en korsning/övergångsställe där bilar ändå inte får parkera.

Men ibland tas parkeringsplatser för bilar i anspråk också.

– Vi försöker undvika det, men det händer ibland. Men det är inte så att vi väljer att ta bort parkeringsplatser, utan vi försöker göra plats för alla.

Var parkeringarna hamnar är alltså än så länge bara beslutat i en fjärdedel av fallen. Det är platser där staden sett att det är ansamling av cyklar och där parkeringarna är för få.

– Den stora delen är från medborgarförslag och sådana tar vi gärna emot.

I innerstan är ett 20-tal platser för cykelparkeringar spikade i respektive stadsdel.

Omättligt behov

Men på Kungsholmen blir det väldigt få. Enligt Per-Åke Tjärnberg är det mest en tillfällighet att listan ser ut så i år. Men det kan också bero på att det inte kommit så många medborgarförslag från Kungsholmen och att man inte sett ett lika stort behov i stadsdelen.

– På Söder och framför allt i city är det ett omättligt behov. Men man kan räkna med att det kommer mer på Kungsholmen, även om jag inte kan lova att det blir just i år.

Kristofer Molander, 39, jobbar som cykelbud och cyklar också till och från jobbet. Han brukar inte ha svårt att hitta platser att ställa hojen.

Kristofer Molander, 39, jobbar som cykelbud och cyklar också till och från jobbet. Han brukar inte ha svårt att hitta platser att ställa hojen.

Emil Salmaso

Vill gärna se fler

Fler cykelparkeringar välkomnas av Nicole O’Sullivan, som just låst fast sin cykel i stället vid Hornsbruksgatans västra ände.

– Många får inte plats med sin cykel och låser inte fast dem i ställen, att låta bli hade jag aldrig vågat göra. Elsparkcyklar står också i vägen i många av de ställ som finns.

Kristofer Molander jobbar som cykelbud och cyklar även till och från jobbet.

– För min del brukar det inte vara svårt att hitta någonstans att ställa cykeln när jag jobbar eller cyklar privat. Men det blir fler cyklister och då behövs ju fler parkeringar.