I höstas berättade en pojke i Järfälla för en lärare att hans pappa misshandlat honom. Redan samma dag fick pojken träffa en socialsekreterare och beslut fattades om ett omedelbart omhändertagande.

Uppgifter om våld

Men uppgifterna om våld var långt ifrån nya för Järfälla kommun. Pojken hade förekommit i två utredningar hos socialtjänsten – flera år tidigare. I bägge utredningarna fanns uppgifter om våld från pappans sida och pojken ska även ha berättat om det för utomstående. Det framgår av en polisutredning mot pappan, som Mitt i tagit del av.

Där framgår också att mamman och pojken beviljades skyddat boende under tiden för socialtjänstens första utredning. Då handlade det om våld gentemot mamman, men det fanns uppgifter om att pojken också varit utsatt.

Uppgifter om våld mot pojken fortsatte att komma till kommunens kännedom men det gjordes aldrig något omhändertagande av pojken. Det trots att han en längre tid bodde ensam med sin pappa.

Fler anmälningar

Under 2022 kom fyra nya orosanmälningarna in till socialtjänsten. Men någon ny utredning drogs aldrig igång. Det var först i höstas när han berättade för en lärare som kommunen agerade.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet på grund av tystnadsplikt, men jag blir oerhört bekymrad när socialtjänsten, som ska finnas till skydd för våra barn, inte agerar trots att de har klara indikationer på att barn far illa, säger Elisabeth Rothlieb, som är pojkens målsägarbiträde.

Elisabeth Rothlieb säger att kommunen har ett långtgående ansvar att utreda om de misstänker att ett barn far illa.

Elisabeth Rothlieb säger att kommunen har ett långtgående ansvar att utreda om de misstänker att ett barn far illa.

Pressbild

Skyldig att utreda

Hon säger att kommunen har långtgående skyldigheter att utreda när det finns indikationer på att ett barn far illa.

– Socialtjänsten har ibland inte vetskap om allt som sker. Sen finns det fall där socialtjänsten missar indikationer och det är klart oroväckande.

Kommunen ska utreda

Även Järfälla kommun anser att de brustit i hanteringen och har nu gjort en Lex Sarah-anmälan.

Pappan åtalades i januari för misshandel mot pojken. Han förnekar brott och uppger i förhör att han aldrig slagit honom. Rättegången är planerad att starta i maj.

Enligt Lotta Erlandsson, avdelningschef på socialförvaltningen, vill kommunen inte uttala sig förrän Lex-Sarah-utredningen är klar. Men hon bekräftar att anmälan gjorts, något alla medarbetare enligt lag är skyldiga att göra när det finns misstanke om ett missförhållande.