Kedjan Brödernas har haft en enorm expansionstakt.

– Vi planerar att öppna 50 restauranger i Sverige i år, sade etableringsansvariga Arina Lysenko i februari, men hon tonar nu ned takten.

Förklaringen

Någon öppning på Gamla Tyresövägen i Enskededalen i våras blev det heller inte.

– Startbeskedet för bygglovet drog ut på tiden och vi har väntat på komponenter till bygget. Lokalen är inte anpassad för restaurangverksamhet, så ganska stora åtgärder ska till, säger Arina Lysenko som också berättar att fastighetsägaren ska utföra vissa förbättringar.

Skjuts upp

När Mitt i talade med henne tidigare i höst var målet inte längre öppning i år.

– Det är våren 2023 som gäller i sådana fall. Vi vet inte nu. Vi har många restauranger redan och med tanke på omvärldsläget är fokuset just nu på att förvalta dem. Samtidigt gäller inte de kostnadskalkyler man gjort tidigare för byggen, säger hon.

Punkig pizzeria öppnar i Hammarbyhöjden

Pizza Punks öppnar i Hammarbyhöjden. Ägaren Bosse Garcia menar att krogen kommer att sticka ut i området.

– Vi är inte ute efter sena kvällar eller att bli en "puberia", säger han.

På lördag öppnar pizzerian med napolitansk stil på pizzorna. När Mitt i träffar krögaren Bosse Garcia i Hammarbyhöjden är den värmande ugnen ännu inte i gång - men Pizza Punks lokal på Olaus Magnus väg 17 har tagit form på allvar.

"Punk är ett uttryck"

På väggen finns tryck med bland andra vissångaren Cornelis Vreeswijk och Eazy-E från 80-talsrapparna N.W.A jämte texten punk.

– Det är ett uttryck. Du kan vara punk i musik eller i allt annat du gör, säger Bosse Garcia och pekar mot kylen där det står Fritz-Kola och ingen Coca-Cola.

Finare streetfood

Bosse Garcia har tidigare haft fem ställen på Södermalm och berättar att han var en av de första att kasta sig in i finburgarvågen på 2010-talet.

– Mitt koncept är att ta streetfood till en högre klass.

Den här gången gäller pizza i napolitansk stil och starten sker i samarbete med en renommerad pizzabagare.

– Jämfört med dagens utbud i området sticker det ut. Våra pizzor kommer att bygga på den traditionella italienska stilen men i slutändan ha vår egen twist.

Ingen "puberia"

Omkring de runda pizzorna ska ortsborna också känna något nytt.

– Vi är inte ute efter sena kvällar eller att bli en "puberia" med mängdservering av öl. I stället ska du kunna ta ett glas vin eller kanske få en nybryggd öl från ett mikrobryggeri i Hökarängen, Haninge eller något annat ställe.

Hänsyn till elpriser

Till en början med öppet onsdag till söndag. Med tanke på de höga elpriserna kommer krogen ha öppet kvällstid på vardagar, men öppna tidigare på dagen under helgen.

– Vi börjar så. Då slipper vi ha en ugn brinnande under de timmar på eftermiddagen besökarna normalt sett är färre. Med tiden kan det bli öppet även lunchtid vardagar.

Öppettiderna är till en början 12-22 på lördag och söndag och 17-22 onsdag till fredag.
– Märker vi att det är tryck på att komma tidigt på fredagar kanske vi justerar och öppnar tidigare då. Och så kan det framöver eventuellt bli så att vi stänger något tidigare på söndagskvällar, säger Bosse Garcia med två dagar till öppning.

Vi ska sticka ut under de timmar vi har öppet.

Andra krognyheter från Hammarby-Skarpnäck

Bagarmossen

Sherlock Holmes. Stockholmshem är i en tidig dialog med en ny krögare till lokalen på Lagaplan där Sherlock Holmes tidigare låg. En tidigare intressent eftersom de, enligt det kommunala bostadsbolaget, hade svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

Skarpnäck

O&Taki med sushi, poké bowls och varmrätter öppnade på Skarpnäcks torg i april.

BOC som serverar hamburgare återöppnade på Pilottorget i oktober efter att ha haft stängt cirka ett halvår.

Björkhagen

Bonne Femme Vego i Björkhagens centrum som var helt vegansk stängde i slutet av juli. Nu har Bonne Femme Björkhagen öppnat som har mycket vegetariskt och en del veganskt, men också inslag av exempelvis räkor och kyckling.

Enskededalen

Brödernas skulle öppna i våras. Öppning dröjer och enligt kedjan kommer detta ske tidigast våren 2023.

Källa: Mitt i, Stockholmshem (Listan är ett axplock.)

Punkig pizzeria öppnar i Hammarbyhöjden

Krögaren Bosse Garcia: "Vi är inte ute efter sena kvällar eller att bli en "puberia".