På hörnet vid Pilottorget har Burger on the corner (BOC) med hamburgare och milkshakes slagit upp portarna. Kocken Seif Al-Maliki som driver restaurangen tillsammans med Linda Larsson håller på att landa efter hektiska veckor med ombyggnation och öppning.

– Det är rörande att se vilken stöttning och uppskattning vi fått från Skarpnäcksbor och vänner. Vi offrar både tid och själ i detta och vill få det att rulla. Samtidigt vet du aldrig vad receptet för framgång är när du öppnar nytt.

Uppvuxen i Skarpnäck

Restaurangen ligger på hörnet där Coffeeli tidigare fanns. Även kaféet låg paret bakom.

– Det gick bra. Men tankarna på burgare fanns med redan när Coffeeli öppnade. Matintresset har alltid funnits där och vi vill ge något extra till Skarpnäcksborna och folk runtomkring. Folk ska inte behöva åka in till stan, säger Seif som är född och uppvuxen i Skarpnäck.

Restaurangen är deras första.

– Jag har vänner med stor erfarenhet som jag stekt och testat olika metoder med. Sedan har jag letat mig fram till en personlig prägel på maten. För mig har intresset för detta funnits sedan barnsben.

Stark trend

Hamburgertrenden har varit stark i Stockholmsområdet senaste åren. Seif Al-Maliki berättar att han inte räds konkurrensen. Snarare ser han det som en möjlighet till utveckling och förädlade maträtter. Ungefär lika verkar Brödernas som öppnar nytt i Enskededalen tänka.

– Det är en gammal butik som vi bygger om. Vi har fått bygglov och hoppas öppna om ett par månader, säger Arina Lysenko, etableringsansvarig på företaget.

Företagets expansionstakt är enorm.

– Vi planerar att öppna 50 restauranger i Sverige i år, säger hon och tillägger att man utöver det ska etablera ytterligare några restauranger i andra nordiska länder.

Ni tänker inte att Stockholm är mättat på hamburgerrestauranger snart?

– Nej, vi vet att Stockholm och Sverige generellt uppskattar burgare. Ju fler desto bättre.