Ombildade. En av säljarna i Bagarmossen gjorde en vinst på över 1,6 miljoner kronor.

Tidigare hyresrätter sålda – gjorde miljonvinster

Den 28 april april köpte bostadsrättsföreningen i Bagarmossen fastigheten av Svenska bostäder. Bara två veckor senare hade de första lägenheterna sålts vidare som bostadsrätter.

  • Publicerad 10:57, 27 maj 2021

Vi kritiserar inte de som säljer sina bostäder utan de politiska besluten som ligger bakom.

Nyligen kunde vi berätta om hyresgästerna i Västertorp som fick köpa sina lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder. När bostäderna såldes vidare hade priset stigit rejält.

Nu har även två av de ombildade lägenheterna på Sockenvägen i Bagarmossen sålts. Och även den här gången blev det en rejäl vinst. Slutpriset för 91 kvadrat landade på 5,350 miljoner för ena bostaden och 5,5 miljoner för den andra. Det innebär en vinst på hela 1 623 400, respektive 1 473 400 kronor.

Detta bara två veckor efter att bostadsrättsföreningen köpte fastigheten av Svenska bostäder.

"Gemensam förlust"

Tina Kratz (V) bor själv i stadsdelen och säger att det är sorgligt att allmännyttans bostäder säljs till underpriser.

– Det handlar om ideologi, man ger i princip bort miljontals kronor från vår gemensamma egendom till enskilda individer. Kortsiktigt gör enskilda en vinst men på lång sikt gör vi en gemensam förlust. Vi kritiserar inte de som säljer sina bostäder utan de politiska besluten som ligger bakom, säger hon.

Kratz menar också att bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) ägnat sig åt "tomma ord".

– Han lobbade för att försäljningen skulle ske till marknadsmässiga priser men vi var skeptiska redan då. Och samtidigt sker detta i en tid då vi har brist på hyresrätter med låg hyra. Hur ska ungdomar komma i på bostadsmarknaden när vi gör på det här sättet, frågar hon sig.  

Såldes till marknadsmässiga priser

I samband med försäljningen av lägenheterna i Västerort intervjuade Mitt i Dennis Wedin (M) som menade att det är svårt att jämföra priset mellan en enskild lägenhet på en öppen marknad och en hel fastighet där enda möjliga köpare är hyresgästerna själva.

Han anser att bostäderna såldes till marknadsmässiga priser.

– Ja, den gjordes utifrån en modell där man kollar på hela fastighetens behov, framtida underhållsbehov och så vidare. Dessutom var det över ett år sedan värderingen gjordes. Det på grund av att vi vill ha en gedigen process där vi gör rätt, sa han då.

Uppdatering

Sedan artikeln skrevs har ytterligare en lägenhet på Sockenvägen sålts. Det handlar om en 4:a på 96 kvadratmeter som köptes vid ombildning för 4 089 600 kronor och som nu sålts för 5 300 000 kronor.

Vi har även fått en svarsreplik från Dennis Wedin (M) angående Vänsterpartiets kritik.

– Vänsterpartiet kritiserar i allra högsta grad de som säljer sina bostäder, de motsätter sig ju att det här är ett beslut som människor ska få fatta själva. Vänsterpartiet hade föredragit att bostadsmarknaden gått sämre, så att ingen kunnat göra vinst, och att ingen köpt sin lägenhet från början, skriver han via sin pressekreterare i ett mejl till Mitt i Söderort.

Fastigheten såldes 28 april

Bostadsrättsföreningen Näringsministern köpte den 28 april fastigheten Näringsministern 1 av kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder.

Bostadsytan är 4 104 kvadratmeter fördelad på 54 lägenheter.

Köpeskillingen var 175 miljoner kronor, vilket innebär 42 600 kronor per kvadratmeter.

Två veckor senare såldes de första två ombildade lägenheterna till ett kvadratmeterpris på cirka 60 000 kronor.


 

Visa merVisa mindre