Lite läskigare verkar det dock ha blivit att åka tunnelbana sedan Thomas Hansens "Tunnelbanemorden" kom ut.

– Folk har sagt att den är spännande. Det finns de som till och med sagt att de ser sig lite nervöst om när de åker tunnelbana nu, säger Hässelby villastadsbon Thomas Hansen.

Boken tar avstamp i mordet på en tunnelbaneförare i Abrahamsberg. Sedan följer fler mord i tunnelbanan och utredaren Sandra Collin och hennes kollegor inser snart att de har att göra med en seriemördare. Stockholm är i skräck.

Ljudböckerna större än tryckta

Tunnelbanemorden kom först ut som ljudbok i slutet av mars. Ett historiskt skifte förra året är en del av förklaringen.

– Förlaget satsar på ljudböcker nu. Det som hände under pandemin var att ljudböckerna gick om tryckta böcker för första gången.

Boken är inläst av Amanda Ooms. I slutet av maj kom Tunnelbanemorden även som e-bok och möjligtvis väntar även en tryckt variant framöver.

Hansens debut "När mikrofonen tystnar" kom ut i tryckt upplaga, men även som e-bok och i det ovanliga formatet podd-bok.

– Vi gjorde Sveriges första poddbok. Till skillnad från ljudböcker som är ganska neutralt upplästa så var poddboken uppläst med mer känsla och en del bakgrundseffekter, lite mer åt radioteaterhållet.

Vid sidan av produktionsjobb för kommersiella radiostationer har Thomas Hansen nu börjat jobba på deltid med författandet. Tanken är att Sandra Collin och hennes kollegor ska ta tag i fler fall.

– Jag har fler böcker på gång och har börjat på uppföljaren. Så det hoppas vi på.

Är det lukrativt att vara krim-författare?

– Det är stor konkurrens och är du inte Jan Guillou eller Camilla Läckberg blir du inte förmögen. Jag gör det för att jag brinner för det. Men när det blir en Hollywoodfilm om Stockholms tunnelbana kanske pengarna kommer, säger Thomas Hansen och skrattar.